Jelovnik u Oxbu, u zagrebačkom Hiltonu DoubleTree, trenutno je u tranziciji. To znači da nekih jela s menija nema, dok bi druga trebalo hitno ukloniti. Pomalo je bizarno da, po ovim žešćim ljetnim vrućinama, Oxbov meni sadrži i jelo koje se zove zimska salata. Juhe su također više zimske nego ljetne. U nedostatku bilo čega sezonskog, na današnjih plus 30 naručili smo bifteke sa salatom od rajčica i prženim krumpirima. I zaista smo uživali.
Biftek u Oxbu pokazao je zašto je goveđi file jedno od najpopularnijih restoranskih jela u Hrvatskoj i širom svijeta, i uistinu nam je uljepšao dan. Prvo, biftek je bio savršeno pečen, čisti medium rare, baš kako smo tražili. Drugo, biftek je odležao nakon skidanja s vatre, pa iz njega nije iscurila ni kap onih crvenih sokova koji podsjećaju na krv. Treće, meso je bilo sočno i putrasto mekano; posebni nož za steakove nije nam bio potreban. Oxbov biftek gotovo se mogao rezati vilicom, ali je ipak bio elastičan.
Četvrto, Oxbov goveđi file imao je snažan okus po govedini; mnogo bifteka u hrvatskim restoranima i trgovinama ima puno blaži okus. Peto, biftek je, hvala Bogu, poslužen na vrućem tanjuru. Šesto, uz biftek su nam donijeli fini bearnaise i izvrsne, slasne, hrskave pržene krumpiriće. Sedmo, Belićeva Bjelica, jedno od najboljih hrvatskih maslinovih ulja, dio je Oxbove standardne postave stola. Pikantno i ugodno gorko ulje odlično se složilo s odličnim biftekom.
Jedino salata nije bila zadovoljavajuća: zagrebački Hiltoni morali bi promijeniti dobavljača rajčica, jer rajčice koje smo danas dobili imale su točno nula okusa i neugodnu, pjeskovitu teksturu lošeg jabučara ili nekog sličnog hibrida.
Prije bifteka popili smo par čaša Charpentiera, izvrsnog biodinamičkog šampanjca koji se u Oxbu toči za samo devet eura, što je najprijateljskija cijena šampanjca u Zagrebu. Zatim smo, zbog vrućine, prešli na Miraval, koji se hrabro, gotovo herojski nosio s moćnom govedinom. Oxbova vinska karta spada među zanimljivije u Zagrebu, jer se na čaše toče čak i vrlo ozbiljni Amarone, Barolo i Gevrey Chambertin.
Prvorazredni biftek sa svim prilozima i umakom košta 39 eura, što bi prije dvije godine bilo skandalozno puno, ali danas predstavlja dobru vrijednost za novac: cijene u Oxbu dvije se godine nisu mijenjale, što je više nego inteligentno. Osoblje je bilo upravo perfektno. Tako profesionalan, precizan i efikasan servis danas je iznimno rijedak. Nadamo se da će Oxbo hitno ažurirati jelovnik, jer restoran koji tako dobro peče bifteke (i druge steakove) naprosto ne može usred ljeta prodavati zimska jela.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.