Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U riječkoj Vinei Gold predstavljena je Donnafugata, klasična sicilijanska vinarija

U riječkoj vinoteci Vinea Gold u ponedjeljak je održan masterclass ikonografske sicilijanske vinarije Donnafugata. Radionicu su zajednički vodili Alessandro Vecchi, Donnafugatin menadžer za izvoz i brendove, i sommelierka Ines Matić. Vecchi i Matić predstavili su gotovo cijeli portfolio vinarije.

Donnafugata je jedna od najpoznatijih sicilijanskih vinarija, s više od 480 hektara vinograda na tri povijesne lokacije: Contessa Entellina, Vittoria i Etna, kao i na Pantelleriji, otočiću udaljenom šest sati vožnje brodom od Siclije, bližem Tunisu nego Italiji. Iako se obitelj Rallo, vlasnici Donnafugate, vinogradarstvom bavi više od 170 godina, vinariju je osnovala tek četvrta generacija. Donnafugatu je službeno pokrenuo Giacomo Rallo sa suprugom Gabriellom 1983. godine. Danas vinariju vode njihova djeca Antonio i Jose.

Na izvrsno organiziranom masterclassu u centru Rijeke, brojni ugostitelji i sommelieri mogli su kušati deset vina Donnafugate različitih stilova, povezanih zaista jedinstvenom kvalitetom koju pojedinim vinima daje vulkansko tlo. Večer je započela s dva pjenušca koji stilom podsjećaju na pjenušce iz Franciacorte. Zanimljivo je da na određenim područjima Sicilije vremenski uvjeti dopuštaju sadnju i proizvodnju pinot noira, koji Donnafugata uz chardonnay koristi u bijelim pjenušcima, dok rosé pjenušac rade isključivo od pinot noira. Millesimato Brut i Rosé iz 2020. pokazali su svestranost vina sa Sicilije.

Damarino i SurSur, oba bazirana na sicilijanskoj sorti grillo, sa svojim niskim alkoholima, izuzetnom svježinom i šarmom, idealna aperitivna vina za ispijanje uz bazen ili na plaži. Damarino i SurSur bi, zbog svoje cijene, trebali postati bestseleri u hrvatskim beach barovima i restoranima. Slijedilo je veliko vino – Donnafugata Isolano iz vinograda na Etni.

Etna Bianco Isolano napravljen je od sorte carricante. To je prvo Donnafugata vino za koje su etikete osobno dizajnirali Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Većina etiketa Donnafugate nastala je u suradnji s poznatim talijanskim umjetnikom i ilustratorom Stefanom Vitaleom. Isolano je radikalno svjež, mineralan, gotovo slan, suzdržane aromatike ali brutalnih kiselina – karakterno bijelo gastronomsko vino za pairinge koji se dugo pamte. Prvi dio masterclassa završio je delikatnim, blijedim roséom Rosa Sicilia od sicilijanskih sorti nerello mascalese i nocera.

Donnafugata je u Rijeci predstavila i tri crna vina. Sherazade, stopostotni nero d’avola, zapravo je ljetno crno vino koje se poslužuje na nižim temperaturama, u klasičnim kombinacijama poput laganih ljetnih tjestenina i pizza, ali ono što Sherazade čini posebno zanimljivom jest činjenica da je jedno od rijetkih crnih vina koje se, zahvaljujući svježini i strukturi, može točiti i u beach barovima.

Donnafugata Tancredi je vrlo ozbiljno vino s notama kakaa i duhana, kojemu društvo na stolu trebaju raditi steakovi. Vrhunac masterclassa bila je fenomenalna Mille e una Notte (Tisuću i jedna noć), napravljena od sorti nero d’avola, syrah i petit verdot. Mille e una Notte je vino za dugo odležavanje, ali već sada je u odličnoj formi.

Večer je završila legendarnim Donnafugatinim Ben Ryéom, jednim od najboljih slatkih vina na svijetu. Grožđe za ovo nevjerojatno vino uzgaja se na Pantelleriji posebnim metodama, u udubljenoj zemlji kako bi se zaštitilo od vjetra. Riječki masterclass Donnafugate pokazao je svu moć jedne od najboljih vinarija sa Sicilije. Vrijeme je da Donnafugatu na vinske liste počne stavljati puno više hrvatskih restorana i barova.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.