
Središnji Dnevnik Hrvatske televizije sinoć je emitirao opsežan i ozbiljan prilog o uzrocima pada proizvodnje mesa u Hrvatskoj. Jedan od sugovornika ustvrdio je kako u Europskoj uniji prevladava pravilo da se meso zamrznuto dulje od šest mjeseci ne smije koristiti za ljudsku prehranu. U Hrvatskoj je, međutim, krajnji rok za uporabu zamrznutog mesa produljen na godinu dana.
Sugovornik HTV-a smatra da to znači kako Hrvati masovno jedu meso kojem je istekao rok trajanja te da se hrvatska mesoprerađivačka industrija oslanja na meso koje po europskim standardima nije jestivo.
Zatim je HTV intervjuirao Mladena Jakopovića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore, koji je de facto potvrdio tezu o nejestivom mesu koje se svakodnevno, u ogromnim količinama, prerađuje i prodaje u Hrvatskoj.
Evo što je rekao gospodin Jakopović: “Trgovci sve više traže najjeftinije meso, što domaći proizvođači ne mogu pratiti. Rezultat je pad samodostatnosti u proizvodnji mesa. Dovoljno je pogledati datume klanja mesa da bi sve bilo jasno. Ne možete očekivati da za vrlo nisku cijenu dobijete kvalitetan proizvod. Domaća mesoprerađivačka industrija pod pritiskom je trgovačkih lanaca. Hrvatska proizvodnja ne može pratiti taj pritisak, pa se u Hrvatsku masovno uvozi staro i jeftino meso iz Europske unije,“ konstatirao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.
Dakle, kad idući put kupujete razne salame, hrenovke, paštete i kobasice po povoljnim cijenama, morate biti svjesni da ćete jesti meso kojem je vrlo vjerojatno davno istekao rok trajanja i koje se ne smije prodavati u Austriji, Sloveniji ili Italiji. Jedina alternativa u Hrvatskoj su zanatski proizvođači koji koriste meso domaćeg porijekla (ili uzgojeno u Hrvatskoj) te jedan do dva odgovorna velika proizvođača. Ali doslovno samo jedan do dva.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.