Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETNA VEČER NA PLEŠIVICI Vrt restorana Korak uvjerljivo je najljepši na zagrebačkom području, a hrana chefa Koraka opravdava Michelinovu zvjezdicu


Jednom davno, 2006. godine, Conde Nast Traveller proglasio je dubrovačku Nautiku šestim najromantičnijim restoranom na svijetu zbog njezinih terasa smještenih između dubrovačkih zidina, ispod tvrđave Lovrijenac, iznad mora, s pogledom na pučinu. Premda na Plešivici nema mora ni renesansne scenografije, vrt restorana Korak gotovo je jednako impresivan kao terasa restorana Nautika, osobito ljeti.

Gosti sjede ispod stogodišnjih lipa, kraj vinograda, s pogledom koji seže do dvadesetak kilometara, i s prirodnim air conditionom jer kod Koraka stalno puše vjetar koji u lipnju miriše na lipe, bazgu i travu. Korakova terasa na plešivičkim brdima živa je verzija ugođaja koji izaziva svako novo slušanje Summertimea. Prava je šteta provesti ljeto u Zagrebu, a barem jednom ne ručati ili večerati kod obitelji Korak.

Restoran Korak ima Michelinovu zvjezdicu (plus zelenu zvjezdicu) koju kuhanje chefa Bernarda Koraka autoritativno opravdava. Sinoć smo naručili kraći degustacijski meni koji sadrži pet sljedova i košta 118 eura. Dulji meni s osam sljedova košta 141 euro. U stvarnosti gost, naravno, dobije više od pet ili osam sljedova.

Večera kod Koraka počinje tradicionalnim pozdravima iz kuhinje: tu su briljantni sourdough kruh s finim domaćim maslacem, bakin mladi kravlji sir s masnoćom domaćeg choriza, par šnita gotovo slatkog “pršuta” kojeg proizvodi veliki vinar Velimir Korak i čips od krušnog tijesta.

Zatim smo dobili dvaput dimljenu pastrvu iz ribnjaka obitelji Vrabec, u intenzivnom umaku od ljupčaca, s dehidriranim šumskim jagodama. Iduće jelo bilo je još ukusnije: chef Korak napunio je cvjetove tikvica tartarom od rakovice, na njih stavio po žlicu oscijetra kavijara i sve zaokružio preukusnim umakom od tikvica. Tikvice su u Hrvatskoj poznate kao neutralno, pomalo bezokusno povrće, no Bernard Korak sinoć je od tikvica napravio hedonističku i karakternu ljetnu deliciju.

Dimljena pastrva iz ribnjaka Vrabec, ljupčac, šumske jagode

Najviše su nas, ipak, impresionirali vinogradarski puževi iz Korakovih vinograda u raguu od kozlića i zec gljiva, prekriveni s puno divljeg bilja koje je chef Korak nabrao neposredno prije servisa. Ovo jelo, dosad možda najpromišljenije u Korakovom opusu, uspješno spaja vrlo različite sastojke (što puževi imaju s kozlićem?) i podiže ih na novi nivo distinktivnim aromama i snažnim okusima još živog, netom ubranog divljeg zelenja. Ne možemo zamisliti nijedan hrvatski restoran u kojem bismo mogli probati nešto slično. Korak, sjedi, pet!

Rakovica, tikvice, kavijar

Kamenice u kremastom, slasnom umaku s malo slanine i medvjeđeg luka poslužuju se s hrskavim, opet živim, netom ubranim mahunama iz Korakova povrtnjaka. Lijepi, sočni golub mjestimično nije imao dovoljno hrskavu kožu, ali spada među ukusnije primjere ptice koja je u posljednjih nekoliko godina postala neizbježna u brojnim europskim fine dining restoranima.

Puževi, kozlić, divlje bilje
Golub, cikla, borovnice

Deserti su bili ugodni i dražesni, no ispod razine slanih jela. Restoran Korak pratimo od otvaranja, a nikad nismo jeli bolje nego sinoć. Prezentacije su također bitno efektnije nego ranije, no deserti pružaju još mnogo prostora za napredak.


Među brojnim vinima koje smo probali, osobito se ističu Sauvignon Kamenice iz 2022., zaokružen, snažan i drastično mineralan, te veliki moćni, papreno višnjasti Syrah iz 2021., proizveden u mikrokoličinama – napunjeno je tek 500 butelja. Servis, za koji je zadužena Vera Korak, bio je besprijekorno profesionalan. Odličnu večeru na jednoj od najljepših hrvatskih restoranskih terasa platili smo 415 eura za troje.

RESTORAN KORAK

Plešivica 34

HRANA -5/5 AMBIJENT +5/5 VINA 4/5 SERVIS -5/5

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.