
Sinoćnje prvo izdanje Lovran Unfiltered vinskog festivala pokazalo je kako se rade mali boutique događaji usmjereni na kvalitetu i znanje. Vinski festivali u Hrvatskoj rijetko se održavaju na otvorenom, već uglavnom u velikim, hladnim gospodarskim halama s mipnoštvom štandova među kojima se teško snaći, te s previše posjetitelja koji entuzijastično navale na vina. Lovran Unfiltered odlučio je krenuti drukčijim putem.
Kada su prije otprilike mjesec dana chefovi Jurica Obrol i Rober Benzia, sommelier Alen Vukica i Edi Jukupović iz lovranskog Peperoncina najavili festival, bilo je jasno da se radi o pažljivo kreiranom događaju usmjerenom na goste njihovih restorana i na osviještene znatiželjnike. Nakon jučerašnjeg prvog izdanja, sasvim je jasno da je Ganeumov dinamični duo uspio u svojem naumu.
Lovran Unfiltered primarno je posvećen prirodnim vinima, ali nije se tu zaustavio.
U ulicama starog grada Lovrana mogla su se pronaći imena koja se rijetko viđaju na hrvatskoj sceni. Na istom mjestu mogli smo kušati fantastične medvjeđe salame BioSinga slovenskog majstora Davida Lesara, zatim duboko umamirane i odležane kozje sireve s farme Kumparička koje je osobno predstavio Aleš Winkler. U subotu oko pet poslijepodne, kad smo došli u Lovran, atmosfera je već bila živa, a posjetitelji su neumorno pristizali. Navodno je kroz festival prošlo tristotinjak ljudi, što je ogroman uspjeh za prvo izdanje malog festivala usmjerenog na kvalitetu i prirodna vina.
Osim Lesara i Winklera, za hranu na festivalu bili su zaduženi Marko Flego iz riječke Koye, koji je pripremao pileće ražnjiće u sklopu svog novog projekta Yakitori Club, chef Luka Košir s izvrsnim bao bunsima, dok je Zijavica iz Mošćeničke Drage pripremala svoje najpoznatije jelo – pohane kuglice bakalara sa šalšom, koje su bile apsolutni hit. Najveću pozornost privukao je Marko Gržin, poznatiji kao Tomato Whisperer, koji je do dugo u noć u prijenosnoj plinskoj peći pekao pizze s brojnim sortama rajčica. Vrlo dobra kuhana šunka Buretić Bregi nestala je u trenu, kao i focaccie riječke Babushke i maslinovo ulje istarske uljare Rheos.
Sepp Muster osobno je točio svoja izvanredna vina, s kojima je zaslužio kultni status u svijetu prirodnih vina. Na njegovom posjećenome štandu najviše nam se svidio kompleksni, mineralni Rose vom Opok. Roditelji vinarije Gut Oggau entuzijastično su točili i objašnjavali svoja vina svakom znatiželjnika, a vinarija Nikolas iz Italije točila je vina iz cijelog svog portfelja. Moramo spomenuti i mladu ekipu iz vinarije Aci Urbajs, koju je predstavljala kći vlasnika. Vinarija Urbajs, osim svojih odličnih vina, točila je i cidere te grappe. Među posjećenijim štandovima bili su i oni austrijskih vinarija Rebenhof, Trapl i Uibel, kao i Maurer iz Srbije.
Hrvatske vinske snage nisu zaostajale. Obitelji Šember i Tomac profesionalno su predstavile Plešivicu sa svojim najpoznatijim etiketama, Istru su zastupali Piquentum, Ipša i Rawino, dok su južnije krajeve predstavljali Vinas Mora i Bibich sa svojim prirodnim linijama. Naravno, nismo uspjeli obići sve izlagače zbog ograničenog vremena i snage.
Prvi Lovran Unfiltered postigao je veliki uspjeh zahvaljujući šarmantnom, idiličnom ambijentu, energičnoj atmosferi i odličnoj organizaciji. Uz MarsOvcu, Lovran Unfiltered afirmira novi profil manjih, opuštenijih gastronomskih festivala fokusiranih na lokalnu i ekološku hranu i vina, izravan kontakt gostiju i proizvođača te edukaciju publike. Nadamo se da će Lovran Unfiltered postati redovito godišnje događanje.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.