Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUMMER WINE Iločki podrumi lansirali su No.10, prvi hrvatski klasično proizvedeni pjenušac od traminca

Traminac, načelno govoreći, nije sorta od koje se proizvode klasična pjenušava vina (klasično ovdje označava metodu proizvodnje pjenušca drugom fermentacijom u boci). Dva su razloga za to.

Prvo, traminac je grožđe umjerene do niske kiselosti, dok je za klasični pjenušac načelno potrebno grožđe viših kiselina. Drugo, traminac je aromatično grožđe, dok se klasični pjenušci uglavnom proizvode od nearomatičnog grožđa. Iločki podrumi su, međutim, najveći hrvatski proizvođač traminca, a traminac je njihov zaštitni znak. Stoga je logično da su se uz sve druge žanrove traminca – od suhih, preko polusuhih i poluslatkih do posve slatkih vina – upustili i u proizvodnju klasičnog pjenušca od traminca.

Prvi bijeli pjenušac Iločkih podruma ispao je vrlo solidno. Pjenušac No.10, koji se tako zove jer je riječ o desetom vinu Iločkih podruma napravljenom od traminca, predstavljen je na nedavno održanom Festivalu traminca u Iloku. Kušali smo ga prije nekoliko dana i zapravo smo se iznenadili koliko je tehnički korektan. No.10 uspio je ujediniti tipične arome traminca s bitnim značajkama klasičnih pjenušavih vina.

To znači da No.10 miriše po ružama i ličiju, a u njemu se istodobno osjete tipične postdegoržacijske i autolitičke arome i okusi – od kvasaca do maslačnosti, pa čak i ponešto lješnjaka. Kiselost je uzorna, gotovo vertikalna, što upućuje na to da je No.10 dorađen tartarnom kiselinom; radi se o tehnici koju rutinski koriste gotovo svi proizvođači pjenušca od nešampanjskih sorata, bilo da je riječ o našoj malvaziji, pjenušcima od rebule iz Goriških brda ili pjenušcima od traminca kakvi se proizvode u slovenskoj Štajerskoj.

No.10 je prvi aromatični klasični suhi pjenušac komercijalno proizveden u Hrvatskoj, što mu daje stratešku tržišnu prednost. Nadalje, Hrvati vole aromatična vina, o čemu svjedoči i veliki uspjeh momjanskog muškata, kao i popularnost svih mogućih varijanti sauvignon blanca. No.10 se podjednako ugodno može piti uz trešnje i jagode, marelice, dinje i breskve, kao i uz kremaste i plave sireve, gusja jetra te, na kraju, uz slatke i slane sladolede.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.