Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pošip Težak iz 2023. nije težak. Riječ je o dosad najboljem bijelom vinu korčulanske kuće Blato 1902.

posip-tezak-g

Pošip Težak prvi smo put probali prije tri ili četiri godine. Svidjela nam se etiketa, jedna od ljepših u dalmatinskoj vinskoj industriji. Svidjeli su nam se zrelost, punoća i južnjački karakter vina. Nije nam se svidio višak novog hrasta, koji je Težak učinio prilično teškim i nekomunikativnim.

Zaista čvrsto vjerujemo da nema puno smisla kad novo drvo prekriva izvorne značajke bijelih vina. Burgundski i kalifornijski chardonnayi odlično podnose novo drvo jer iza tih vina stoje stoljeća ili desetljeća ekspertize u korištenju barrique i tonneaux bačvi. Kod nas se, međutim, novo drvo i dalje prečesto pogrešno upotrebljava, što se vidjelo u starijim berbama Pošipa Težak.

Pošip Težak iz 2023. godine, srećom, više nije težak. Riječ je o lijepom, skladnom vinu bogatih, zrelih okusa i aroma žutog ljetnog voća i dalmatinskih citrusa, s ponešto bijelog cvijeća i dobro odmjerenom svježinom. Hedonistička kombinacija zrelosti i svježine, tipična za bolja vina iz zadnje dvije berbe, čini Težak dosad najuspjelijim bijelim vinom korčulanskog Blata 1902, najveće južnodalmatinske vinarije.

Težakov okus je prilično intenzivan, s blagom gorčinom na završetku, što znači da ovaj elaborirani, pomalo kremasti pošip traži ozbiljnu hranu snažnog karaktera: šanpjera i škrpina, jastoga i hlapa, sabljarku i kirnju kao očite gastronomske preporuke.

Zadruga Blato 1902 s Težakom iz 2023. godine dobila je elitno vino, spremno za stroža međunarodna natjecanja. Osobito je važno da je Težak uspio zadržati starinski, vrlo južnjački značaj korčulanskih pošipa, ali u stilski čistom, nimalo rustikalnom izdanju.

Osim ovog jako dobrog Pošipa, probali smo i Korčulanku iz 2024. godine. Korčulanka je kupaža lokalnih bijelih sorti: zlatariće blatske, cetinke i maraštine. Korčulanka se prije nekoliko godina afirmirala kao perfektno svježe ljetno vino za beach barove, kafiće i jednostavnije restorane.

S obzirom na i dalje vrlo povoljnu cijenu, nešto nižu od devet eura, Korčulanka predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. Sadrži samo 12 posto alkohola, gotovo je hrskavo svježa, poluvoćna, poluherbalna i može se piti u većim količinama.

Korčulanku bi trebalo točiti uz sitnu prženu ribu, fritto misto, carpaccio od kozica, crni rižoto ili uz sve moguće ljetne salate

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.