
Svake godine u ovo doba braća Marin i Josip Nekić parkiraju svoj poznati BBQ food truck na jezeru Kipišće u Svetoj Nedelji. Manifestacija Paradajz from Paradise održava se treću godinu zaredom, a drugu godinu za redom Nekići nastupaju u suradnji s barmenskim kolektivom Gringos de Croatia. Od petka do nedjelje, od 20. do 22. lipnja, na jezeru će se pripremati jedan od najboljih roštilja u Hrvatskoj, uz izvrsne koktele.
I Nekić Truck i Gringos de Croatia imaju zanimljive priče. Marin Nekić, veteran hrvatske barske scene, pokrenuo je posao s bratom 2020. godine, tijekom pandemije, nastojeći preživjeti kao i svi ugostitelji pogođeni lockdownom. Nekići su sami preuredili kamion, napravili svoj smoker Čade od tanka cisterne, od oca Điđija preuzeli arhivu drva, a od majke Dragice, koja je desetljećima radila kao mesarica na Dolcu, usvojili su znanja o rezovima i obradi mesa. Iz te je suradnje nastao jedan od najuspješnijih hrvatskih ugostiteljskih brendova.
Gringos de Croatia osnovao je Marko Markota, vlasnik zagrebačke distributerske tvrtke Alca Marko. Gringos de Croatia udružili su se kako bi Hrvatima prenijeli entuzijazam prema tekilama i mezcalima. Za današnji bum tekila i mezcala u hrvatskim barovima uvelike su zaslužni Gringosi. Na Paradajz from Paradise dolaze Gringosi Borna Sinanović i Maja Ivanišević, koji će pripremati koktele od tekile i mezcala.
„Gin&Tonic je napravio veliki bum i dodatno popularizirao kulturu ispijanja koktela, ali vjerujemo da gostima treba pokazati ljepotu i kompleksnost drugih žestica, a kolektiv Gringos de Croatia posebno je posvećen promociji spirita agave“, rekao je Marin Nekić iz Nekić Trucksa, jedan od pionira hrvatskog food truck pokreta.
Festival Paradajz from Paradise dobio je naziv po rajčicama, kojima sada počinje sezona, i po Rajskoj, najpoznatijem hrvatskom brendu rajčica iz staklenika, koje se uzgajaju u Svetoj Nedelji. Nekići će peći svoje BBQ klasike poput Torpedo sendviča od janjetine, sa salsama i umacima koje sami pripremaju. Poseban program organiziran je za djecu, a nastupaju Band Eter (20. lipnja), MashUP Band (21. lipnja) i Matija Cvek & Funkensteins (22. lipnja).
Kao uvod u Paradajz from Paradise, organizatori su podijelili originalni koktel koji je barmen Lovro Brozd (ex Grand Park Hotel, Rovinj) osmislio posebno za festival.
Sve sastojke dobro promiješajte i poslužite u visokoj čaši s puno leda.
*Cordial je tekući zaslađivač sličan sirupu, ali mnogo kompleksniji. Za razliku od sirupa, koji se radi od vode i šećera s eventualnim aromama, cordial sadrži dodatne sastojke poput kiselina iz citrusa i voća, začina, aromatičnog bilja i drugih okusnih komponenti koje se maceriraju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.