Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RITORNA L’ESTATE Uz fenomenalni Magnolijin crumble tart od jagoda pili smo Ciprianijev Bellini pun svježih bijelih bresaka

Samo nekoliko sati ranije uživali smo u jednom od prvih ljetnih dana u Veneciji. Dok smo već mokri od pljuska zauzimali mjesta za šankom u Harry’s Baru, pokušavali smo procijeniti u koliko se sekundi nebo natmurilo, gondole na drvenim vezovima podivljale od valova i neobično jakog vjetra a pljusak srušio na grad tako silovito da nitko nije stigao pronaći zaklon. Imali smo ipak sreće, venecijanska tempesta zatekla nas je na početku Calle Vallaresso pa smo stigli protrčati kroz uska drvena vrata Harry’s Bara prije nego nas kiša natopi.  

Visoki stari konobar u bijeloj uniformi nije nas puno pitao. Dao nam je liste, iz hladnjaka pod pultom izvukao bocu gustog svijetloružičastog soka i otvorio prosecco. Napravio nam je dva Bellinija i poslužio ih u starinskim malim čašama. I tako su na najružniji ljetni dan u Veneciji počele dvije ljetne sezone: sezona bijelih bresaka i naša sezona Bellinija. Dok se nad more spuštalo sivo jesensko nebo, u našim čašama blistali su ljetno sunce i bijele breskve.

Harry’s Bar nažalost više ne predstavlja duh ni lifestyle na kojima ga je 1931. utemeljio Giuseppe Cipriani. Bellini ih, međutim, utjelovljuje perfektno. Vjeruje se daje Cipriani svoj ikonografski koktel izmislio 1948. u Harry’s Baru. Cipriani je napravio nekoliko koktela s bijelim breskvama i raznim pićima, ali tek kad je u pire od bresaka dodao prosecco, dogodilo se nešto posebno. Slatkoća bresaka, kiselina prosecca i tekstura mjehurića stvorili su piće koje je izazvalo golemo oduševljenje u Veneciji. Kako sami kažu, Ciprianijev Bellini je odredio kulturu Harry’s Bara. Bellini je pak postao klasik, jedan od temeljnih predmeta na talijanskim barskim akademijama i simbol talijanskog stila.  Pravi Bellini radi se isključivo od bijelih bresaka, po mogućnosti veronskih bijelih bresaka sa zaštićenom oznakom porijekla, i posve suhog prosecca koji mora balansirati slatkoću bresaka a ne prekriti njihov okus.  

Šarmantan i genijalan kakav jest, Bellini je brzo osigurao poziciju na rastućem tržišu ready-to-drink koktela (RTD). I Cipriani je, logično, buteljirao Bellini pod vlastitim brendom. RTD kokteli zahtijevaju prilagodbu recepture kako bi ostali stabilni, a sačuvali autentičnost. Napraviti RTD verziju izrazito sezonskog, svježeg koktela poput Bellinija nije mali izazov. 

Buteljirani Cipriani Bellini, koji u Hrvatsku uvozi riječki Wine&Co. veoma je uspješan proizvod. Cipriani Bellini je tehnički dotjeran, raskošno miriše na žive svježe breskve, napravljen je s dobrim proseccom fine strukture koji dobro perla i perfektno balansira breskvu. Iako je na okusu nešto slađi od Bellinija koji će vam napraviti u Harry’s Baru, Ciprianijev RTD Bellini je esencija bijele breskve i ljetne lakoće. Dobro rashlađen idelan je ljetni koktel koji se ne pije samo za aperitivo. Cipriani Bellini bismo rado pili na svakoj terasi ovoga ljeta. 

Dan nakon što smo popili prvu bocu Cipriani Bellinija, u zagrebačkoj Magnoliji u Kaptol centru naišli smo na njihov novi ljetni desert, crumble tart s jagodama. Magnolia postaje jedan od najjačih hrvatskih slastičarskih brendova. Odavno poznata, najviše po tortama bez kojih ne prolazi valjda njedna ambicioznija proslava ni vjenčanje u Zagrebu, Magnolia je ove godine s dolaskom pastry chefa Tina Lesića dramatično ojačala i svoju ponudu kolača.

Bivši broker, Lesić je u Magnoliju donio puno strasti, ozbiljnu tehničku kompetenciju i perfekcionizam koji daju neke od trenutno najtraženijih deserata u Zagrebu. Magnolijin crumble tart od jagoda, napravljen od mirisnog prhkog tijesta, vrtnih jagoda  i crumblea, sigurno će ući na listu Magnolijinih ljetnih bestselera. 

Prhko tijesto je ukusno, vrlo umjerene slatkoće, napravljeno s puno maslaca i hrskavo, a presjek precizan i ravnomjerno pečen. Najbolji dio tarta je, naravno, nadjev. Zrele jagode kuhane s malo smeđeg šećera i limuna zadržale su svu sočnost i slatkoću svježih jagoda, a dodavanjem pirea od svježih malina Lesić im je dao dubinu okusa i intenzivniju boju.

Balans slatkoće i kiseline ovaj mirisni ljetni tart čini perolakim, a crumble s dodatkom bademova brašna daje slatkoću i kremasti završetak. Kao i Bellini, Magnolijin tart je demonstracija jednostavnosti i smisla za detalje, discipline podjednako zahtjevne, u miksologiji i slastičarstvu. And just like that, elegantni novi Magnolijin crumble tart od jagode i zadnja boca Cipriani Bellinija u hladnjaku, stvorili su jedan od najboljih ljetnih pairinga koje smo mogli zamisliti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.