
Chefs at Sea već se nekoliko godina održava u lipnju, kad strani chefovi, čiji su restorani članovi organizacije Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) , dolaze na Jadran kako bi se povezali s hrvatskim kolegama i razmijenili znanja. Ove se godine Chef’s at Sea održava u drukčijem, poboljšanom formatu.
Dok su dosad strani chefovi priređivali večere za uzvanike i nakon toga odlazili, ove su godine domaćini napravili veći iskorak. Svaki restoran gostujućem je chefu organizirao obilaske i istraživanje lokalnih namirnica i tradicija. Istarski restorani Badi i San Rocco poveli su svoje goste u obilazak uzgajališta kamenica u Limskom kanalu i u lov na crne tartuve. Korčulanski LD pokazao je staru jezgru Korčule, dok je paški Boškinac izveo goste na more, u potragu za velebitskim škampima. Mi smo pak završili na Krku.
Hotel Vila Rova u Malinskoj i istoimeni restoran chefa Marina Plešea od ove su godine članovi JRE. Vlasnici Vile Rove rekli su nam da im je članstvo u JRE donijelo fantastične rezultate u pogledu rezervacija stranih gostiju, pogotovo u zemljama gdje je JRE prepoznat i aktivan. Vila Rova je tako organizirala cjelodnevno druženje s belgijskim chefom Jeremyjem Vandernootom iz restorana Yirmi, malog bistroa u kojem rade Vandernoot i njegov sous chef sami kuhaju za dvadesetak gostiju.
Druženje je počelo vožnjom brodićem po malinskom kanalu i nastavilo pred samostanom gdje se proizvodi maslinovo ulje. U hladu drveća s pogledom na more i masline, Vila Rova je organizirala lokalni doručak s izvrsnim krčkim pršutom, sirom i fantastičnom skutom koju sami rade. Tu je predstavljena i plominka, krčka sorta maslinova ulja. Tim Vile Rove i njihovi belgijski kolege zatim su s lokalnim vodičem krenuli u obilazak obližnje šume koja ima povijesno značenje, jer su njeni hrastovi imali važnu ulogu u otočkoj ekonomiji. Od krčkog hrasta su se radili brodovi za mletačku flotu.
Na mjestu gdje se šuma spaja s morem chefovi su brali motar koji su kasnije koristili u jelima. Gosti su također obišli crkvu Sv. Apolinara i zvonik s prekrasnim pogledima na more i okolni kraj. U Vili Rovi, chef Pleše je pripremio marendu, vrlo fine janjeće tripice i salatu od kupusa. Belgijski gosti su bili oduševljeni. U Vili Rovi je održan i mali masterclass za kuharski tim, na kojem je chef Vandernoot hrvatskim kolegama predstavio svoju kulinarsku filozofiju i tehnike. Druženje je završilo na plaži pred hotelom, gdje je Pleše postavio malu pokretnu kuhinju od japanskog grila i dvije indukcijske ploče. U dosta spektakularnom okruženju, koje je izazvalo i puno interesa lokalaca, Pleše i Vandernoot su zajedno pripremili tri jela: tartar od škampa sa skutom, jadransku hobotnicu sa hibachi grila i salikorniju te brancina.
Sva jela koja smo probali bila su izvrsna, puna maslačastih i šumskih okusa i dubokog umamija koji su dali umaci. Gosti su bili oduševljeni, a chefovi su komentirali kako su i u tako kratkom zajedničkom nastupu dosta naučili jedni od drugih. JRE se još jednom pokazao kao organizacija koja najviše ulaže u razmjenu znanja među chefovima, kao i sposobnost organiziranja nekih od najatraktivnijih hrvatskih gastronomskih događanja.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.