
Mađerka se nalazi na točno 340 metara nadmorske visine. S Mađerke se pruža pogled na Sloveniju, uključujući obližnji, čuveni Čurinov vinograd Kog, Austriju, Mađarsku i dobar dio sjeverozapadne Hrvatske.
Mađerka je zasađena vinogradima, a njezin blagi proplanak, na kojem je zbog stalnog vjetra ugodno sjediti čak i kada je vani preko trideset stupnjeva, zasjenjen je bagremovim drvećem.
David Štampar na Mađerki je podigao manji ugostiteljsko-prodajni punkt, pa se sada ondje može uživati u vrhunskim međimurskim vinima, dobrim lokalnim sirevima i odličnoj kobasici jedne međimurske mesnice. Tu su još i čvarci, zaseka, sušeni jezik i meso iz tiblice.
Mađerka ima i tridesetak metara visok vidikovac, s čije se platforme pogled na krajolik multiplicira – pogled seže desecima kilometara u svim smjerovima. Orgulje ugrađene u vidikovac sviraju prema partiturama ruže vjetrova, ali za jedan euro možete naručiti i improviziranu glazbu, poput tradicijskih međimurskih pentatonskih pjesama.
Mađerka je, uz svo dužno poštovanje Baranji, Plešivici i Principovcu, uvjerljivo najspektakularniji i najljepši vinorodni položaj u kontinentalnoj Hrvatskoj. Mađerka privlači mnogo posjetitelja, zasad uglavnom iz Hrvatske i Slovenije. U subotu popodne, odmah iza nas, na parkiralištu kraj vidikovca, zaustavio se autobus maslinaste boje koji je u Štamparov improvizirani vinski bar iskrcao tridesetak veselih turista.
“Već sada prodajemo oko dvadeset posto butelja na ovoj lokaciji. Cilj nam je da dođemo do trideset posto”, pričao nam je David Štampar dok smo se opuštali u naslonjačima postavljenim na travnjaku, ispod akacija, s pogledom na Sloveniju i Austriju.
Mađerkin breg nije samo turistička destinacija, koja radi dulje od Dubrovnika (zatvara se 30. studenog). To je lokacija s nekima od najboljih vinograda u Međimurju i cijeloj Bregovitoj Hrvatskoj.
Mađerkin breg izvanredan je vinogradarski položaj koji dijele obitelji Štampar i Cmrečnjak. Riječ je o dvije od tri najvažnije vinarije u Međimurju; treća je Dvanajščak-Kozol. Na Mađerkinom bregu uzgajaju se pušipel i sauvignon, ali i Štamparov cabernet sauvignon.
Degustaciju Štamparovih vina na proplanku Mađerkina brega započeli smo s dva pjenušca: Urban Whiteom i Urban Roseom. Bijeli Urban White je klasični pjenušac proizveden od pušipela, koji je dvaput osvajao zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Aktualni Urban White prepoznatljivo je svjež, čist, laganog tijela, ali snažnog karaktera.
Međutim, Urban Rose jedinstven je užitak za ljubitelje originalnih vina. Urban Rose proizveden je od cabernet sauvignona iz kišne berbe 2014., kada nitko razuman nije mogao ni pomisliti napraviti pravo crno vino. Tako je Štamparov CS završio u eksperimentalnom ružičastom pjenušcu, u kojem se osjeti dosta cabernetovih tanina – tanini, načelno, nisu poželjni u pjenušcu.
Nadalje, na prvi nos Urban Rose blago miriše po plijesni, što je vrlo nepoželjno, ali ta aroma nestaje nakon dvadesetak sekundi u čaši. Treće, Urban Rose iz 2014., koji je sedam godina odležavao na kvascima (degoržiran 2022.), nije osobito elegantan. I nakon desetak godina ostaje pomalo neusklađen, što se također ne očekuje od klasičnih pjenušaca. Ipak, Urban Rose iz 2014. toliko je karakteran, slastan, prepun još svježeg crvenog voća i finih, intenzivnih perlica, da nas je naprosto oduševio. Riječ je o jednom od boljih tehnički nesavršenih pjenušavih vina koje smo probali. Mogli bismo ga piti doslovno svaki dan. Do Mađerke vrijedi otići samo da biste ga probali, u ladanjskom ugođaju Štamparove kušaonice na otvorenom.
Degustaciju smo nastavili vrlo dobrim, hrskavim Pušipelom iz 2024. godine, koji ujedinjuje zrelost i svježinu, i još boljim Sauvignonom iz lanjske berbe, koji intenzivno miriše po bazgi. Raniji su Štamparovi Sauvignoni bili puno zeleniji, dok najsvježiji asocira na štajerske sauvignone iz susjedstva, osobito na vina Jože Kupljena, najvećeg slovenskog štajerskog vinara do danas, koji je umro prije mnogo godina, ali su neke njegove butelje i dalje žive. Sivi pinot iz 2024. vino je srednjeg do punog tijela, naglašene zrelosti i finih aroma krušaka, crvenih jabuka i manje kiselih agruma.
Naposljetku, probali smo jednostavni žuti muškat, koji će se svidjeti ljubiteljima umjereno slatkih vina. Pa smo se opet vratili senzacionalnom Urban Roseu iz 2014. godine.
David Štampar pogodio je strateški važnu točku između kvalitete i cijene: njegova su vina iz godine u godinu sve bolja, a vinogradi uskoro ulaze u certificirani ekološki uzgoj. Cijene njegovih vina doimaju se kao da su iz 2021. godine, pa Štampar, koji puni između 90 i 100 tisuća butelja godišnje, ne osjeća lošu turističku sezonu. Dapače, Štamparova vina bilježe rast prodaje i na moru. Sasvim zasluženo.
David Štampar ima niz velikih planova s Mađerkom. U noći s 20. na 21. lipnja na Mađerki će se održati proslava dolaska ljeta. Doručak za prvi dan ljeta, koji će se posluživati između šest i devet ujutro, kuhat će Međimurac Marko Palfi. Uz doručak se neće piti mlijeko i kava, nego Štamparova vina. Krajem kolovoza na Mađerki se organizira jazz festival s jednim bandom iz Brazila.
David Štampar ima još mnogo ambicioznije planove za budućnost Mađerke, koji uključuju izgradnju pravog restorana s punim servisom. U međuvremenu, na jelovnik sadašnjeg wine bara uvest će se posebna verzija štrukli, punjenih mladim zeljem.
Uz još malo, ali ne previše ugostiteljskih investicija, Mađerkin breg mogao bi postati najatraktivnije izletište u krugu od oko 150 kilometara oko Zagreba.
Mi smo od sjevernog dijela Zagreba do Štamparova wine bara pod stablima i vedrim nebom vozili točno sat i 27 minuta, uključujući uspon po uskoj, krivudavoj makadamskoj cesti do Mađerke (upozoravamo potencijalne posjetitelje da se dva veća auta nikako ne mogu mimoići; netko mora ići desecima metara unatrag). Štamparov kompleks na Mađerkinom bregu primjer je ispravnog i modernog pristupa vinskom turizmu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.