Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Footprints, novi meni Ane Roš za Hišu Franko. Footprints definitivno vrijedi tri zvjezdice

“Nažalost, imamo samo jednog Slovenca u cijeloj kuhinji.” Pričala nam je chefica Ana Roš, nakon još jednog izvanrednog ručka u Hiši Franko. “Zato mogu pohvaliti više Hrvata koje imamo u svojem timu.” Činjenica da Hrvati obožavaju Anu Roš i njezinu Hišu Franko mogla se vidjeti i po gostima. Gotovo polovicu gostiju glavne blagovaonice činili su Hrvati. Tim Ane Roš, na čelu s executive cheficom Yvonne Melee’ Simon, zadnjih je nekoliko mjeseci intenzivno radio na novom meniju, koji su predstavili prije nekoliko dana pod nazivom Footprints. 

Footprints je svojevrsno istraživanje mogućih smjerova u kojima bi se svjetska gastronomija mogla dalje razvijati. Ističe lepršavost, prirodnost i eleganciju jela, što je i inače važan dio rukopisa Hiše Franko. Sada su u jelima još izraženiji zeleni, svježi i eterični tonovi, uz snažne, karakterne začine.

Cijelo iskustvo u Hiši Franko opušteno je i razigrano. Doživljaj započinje na magičnoj terasi s pogledom na Alpe, koja djeluje kao da je izašla s filmskog seta. Livada i planine čine idealnu scenografiju za uživanje u aperitivnim koktelima, među kojima nam se najviše svidjela HF Cola – bezalkoholni koktel inspiriran Coca-Colom, koji naglašava prirodnost sastojaka.

Službeni jelovnik započinje u blagovaonici s prvim slijedovima inspiriranim cvijećem i vrtom Hiše Franko. Sva jela efektno prenose okolnu prirodu na tanjure gostiju. Pojedina jela s početka menija zaista su genijalna – poput malog sendviča od listova blitve s prepeličjim jajem i kavijarom ili košarice prepune cvijeća, sipe i šafrana. Tacosi od korabice i hrena, punjeni divljim zelenilom, izuzetno su zabavni.

U drugom dijelu menija stigli su klasici Hiše Franko: beignet s palentom punjen fermentiranom skutom, ikrom pastrve i vlascem – vjerojatno najbolji mali zalogaj u radijusu od Beča do Atene. Krumpir kuhan u sijenu ponovno nas podsjeća da i najskromnije namirnice imaju potencijal za visoku kuhinju.
Tjestenine i orzotto bili su izvrsni. Tagliolini sa školjkama, dinjom i notom ljutine prepuni su okusa, a cappelletti sa saporito sirom, tonkom i listovima smokve bogati umamijem. Orzotto je bio prepun zelenih i voćnih nota jagode.

Glavna jela – bohinjska pastrva iz ribnjaka Hiše Franko i srna s jagodama – uspješno su zaokružila Footprints meni. Deserti se oslanjaju na mliječne okuse i ljutinu; najviše su nam se svidjeli oolong s kiselim mlijekom kao palate cleanser i pralina od suncokreta koja je žarila i palila od čilija.
Chefica Roš s Footprints menijem ulazi u elegantniju fazu, s radikalnijim mikrosezonskim i mikrolokalnim pristupom. Footprints čvrsto brani tri Michelinove zvjezdice. Vina u Funky i Classy pairingu postaju igralište za otkrivanje malih i nepretencioznih vinarija iz cijele Europe, koje prate filozofiju prirodnosti i autentičnosti Hiše Franko. Naravno, najveći je naglasak na slovenskim i talijanskim vinarima iz Collia. Koreografirani servis zasigurno je jedan od boljih u Europi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.