Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer smo u zagrebačkom restoranu Bota Šare ručali fenomenalne, jedinstvene, velike i slatke neretvanske gambore

Neretvanski gambori unikatna su delikatesa južnog Jadrana. To su najveće kozice koje žive u našem moru. Kako im ime kaže, obitavaju blizu ušća rijeke Neretve i mogu narasti do 25 centimetara. U svježim smo neretvanskim gamborima zadnji put uživali u vinariji Tončija Madirazze, na jednom od najboljih ručkova koje smo pojeli na Pelješcu unatrag dvadesetak godina. U Zagrebu nikad nismo jeli posve svježe i zaista velike neretvanske gambore.

Sve do jučer, kad smo ih ugledali u vitrini restorana Bota Šare na uglu Zvonimirove i Harambašićeve ulice u Zagrebu. Vitrina je bila puna živih hlapova, no kraj gambora hlapovi nisu imali šanse. Kuhinja Bota Šare stavila je gambore na gradele i razrezala gornji dio ljuske repa kako bi se lakše došlo do mesa. Meso je bilo senzacionalno sočno, mekano, slatko, mineralno, s optimalnom dozom dima. Srećom, kuharima nije palo napamet da ove plemenite rakove kontaminiraju češnjakom.

Dobro pripremljeni, vatrom jedva dodirnuti neretvanski gambori uistinu su jedinstven i rijedak gastronomski doživljaj koji se dugo pamti. Prije ovih genijalnih rakova, uz koje smo s Gordanom Mohorom, vlasnikom MIVE, raspravljali o budućnosti Bobanova Dinama, naručili smo desetak i dalje vrlo solidnih kamenica i tartar od tune. Uz izvrstan ručak na uobičajeno prebukiranoj terasi Bota Šare, pili smo Chardonnay obitelji Deklić i svježi pošip Korta Katarine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.