Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANTILOKALNOST Zašto dva najbolja dubrovačka restorana, 360 i Nautika, koriste gambero rosso umjesto neretvanskih gambora?

Gambero rosso je velika crvena kozica čvrstog i iznimno ukusnog mesa. Iako živi u raznim oceanima, u Europi se uglavnom lovi na jugu Italije, pa je velika crvena kozica postala jedan od simbola talijanske gastronomije – vodeći talijanski gastronomski i vinski medij zove se upravo Gambero Rosso.

Neretvanski gambori su velike, blijedosive kozice koje po okusu nimalo ne zaostaju za velikim crvenim “talijanskim” kozicama. Toliko su ukusni da ponekad dosežu gastronomsku vrijednost kvarnerskih škampa.

Dubrovnik, prirodna metropola turističke Hrvatske, nalazi se relativno blizu delte Neretve, gdje se love neretvanski gambori. Pa ipak, dva najbolja dubrovačka restorana, Michelinov 360 i Nautika, nisu se potrudila nabaviti neretvanske gambore. Umjesto toga, na meniju drže gambero rosso. U Nautici se gambero rosso pojavljuje na listi predjela i košta 48 eura, dok 360 priprema umak od crvenih kozica. Zašto, pobogu, dva najbolja dubrovačka restorana koriste južnotalijanske velike kozice umjesto gastronomski jednako vrijednih, lokalnih neretvanskih gambora?

Vjerojatno zato što je lakše nazvati Selektu ili nekog sličnog distributera uvozne hrane, nego se odvesti do Metkovića i pokušati osigurati dovoljnu količinu velikih gambora. Radi se o još jednom primjeru duboko antilokalne kuhinje, tipične za južnu Hrvatsku i njezine fine dining restorane. Sasvim je malo vjerojatno da će vam u fine dining restoranima na Sardiniji ili Siciliji poslužiti kvarnerske škampe ili neretvanske gambore, ali će vam gotovo sigurno poslužiti gambero rosso. Zato je, među ostalim (nipošto samo zato), talijanska gastronomija čuvena u cijelom svijetu, dok je hrvatska gastronomija anonimna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.