Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Senzacionalnim gostovanjem s istarskim vinarima u Spinnakeru, chefica Ana Roš najavila je otvorenje bistroa JAZ u Poreču

“Jaz je moj dnevni boravak. Tu smo i kad je loše i kad je dobro. Jaz predstavlja hranu za svaki dan i na to sam strašno ponosna,” rekla je velika slovenska chefica Ana Roš u uvodnom govoru prije gostovanja u porečkom Spinnakeru. Gospođa Roš, jedina chefica s tri Michelinove zvjezdice na ovim prostorima, sinoć je gostovala u Poreču sa svojim timom iz ljubljanskog bistroa JAZ by Ana. Sinoćnja večera mogla bi se nazvati uvertirom u ono u čemu će Porečani i njihovi gosti uskoro moći uživati cijele godine.

Sommelier Sandi Paris, chefica Ana Roš i chef Alex Iacoviello

Hrvatska ekspozitura JAZ-a Ane Roš se, naime, u suradnji s hotelskom grupacijom Valamar otvara krajem godine na porečkoj rivi. Sudeći po viskoj energiji i fenomenalnim jelima koja je je JAZ sinoć predstavio zajedno s velikim istarskim vinarima, prvi hrvatski restoran Ane Roš trebao bi  hit u gradu koji upravo prolazi ambicioznu gastronomsku tranziciju.

U nešto više od četiri sata gosti u Spinnakeru imali su priliku upoznati filozofiju Jaza, koja se temelji na lepršavim sezonskim i lokalnim jelima kompleksnih ali široko razumljivih. Mnogi sastojci korišteni za jučerašnju večeru stigli su s ljubljanske tržnice. Uz hranu, Jazov glavni barmen Mensur Babača predstavio je i nekoliko alkoholnih i bezalkoholnih koktela, a gosti su premijerno mogli kušati i prvi proizvod novog projekta Ana Roš Drinks, Negroni napravljen u suradnji sa slovenskom vinarijom Movia, kojeg je svaki gost dobio na poklon.

Večera je počela s jelom kojim je gospođa Roš otvorila i ljubljanski Jaz: bruschettom s majonezom od kamenica, srdelama i salatom od rajčica i bosiljka. Uslijedila je Anina poznata waldorfska slata s jabukama, celerom, uljem od ljupčaca, cikle, oraha i preljevom od kefira s kruhom iz porečke pekarnice Bread Point. Waldorfska salata iz Jaza upečatljivo je jelo i esencija proljeća. Ceviche od brancina s vodom od jagoda, mladim graškom, korijanderom i hrskavom heljdom bio je neobično voćan, ali i veoma koncentriran s puno zelenih okusa.

U Spinnakeru je predstavljen i novi projekt RTD koktela Ane Roš

Comfort food dana bio je rižoto s patlidžanom, dimljenom burattom i bosiljkom i šalšom koju u Istri proizvodi otac Ane Roš. Rižoto, koji neodoljivo podsjeća na poznatije jelo Pasta Ana, bio je tehnički  perfektan i pun raskošnih prirodnih okusa. Zanimljivo je da Ana Roš i glavni chef JAZ-a Alex Iacoviello za rižoto nisu koristili ni maslac ni sir već samo sirutku. File brancina s misom, mladim graškom i emulzijom od naranče i gljivama uspješno je zaključio slani dio večere, prekrasnom prezentacijom, voćnim okusima i umamijem. Sorbet od jagode i čilija jedan je od efektnijih deserata koje smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci.

Vinar Ivica Matošević i sommelier Sandi Paris

Ana Roš i Jaz sinoć su u Poreču pokazali da svako gostovanje i svaki projekt shvaćaju ozbiljno i ulažu u njega ogroman trud. Porečki Jaz, koji bi se trebao otvoriti krajem godine, mogao bi postati jedan od najpopularnijih restorana u Istri. Istarski vinari ovu su večeru uvelike obogatili svojim vinima, među kojima je bilo i rariteta. Ivica Matošević točio je Albu Robiniu iz 2006, Moreno Degrassi je impresionirao s Terre Bianche iz 2016. godine i Malvazijom Bomarchese, a u restoranu je nastupilo sveopće veselje kad se počela točiti Santa Lucia Gianfranca Kozlovića. Posebno iznenađenje bile su etikete Sorbusa iz 2000. godine koje se, naravno, više nigdje ne mogu nabaviti. Valamar je ovom večerom najavio da njihove gastronomske ambicije i dalje rastu, i još jednom potvrdio da organizira neka od najboljih gostovanja u cijeloj Hrvatskoj.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.