Što i kako djeca jedu trebalo bi biti temeljno pitanje svake nacionalne gastronomije. Ali prehrana djece nekako uvijek završi na marginama, na specijaliziranim blogovima ili u knjigama usko fokusiranima na mame. U Hrvatskoj se, međutim, upravo priprema projekt koji bi ovu situaciju mogao promijeniti na najvišoj globalnoj razini. Nastasja Chiara Petrić, Hrvoje Petrić i agencija Beton pripremaju kuharicu recepata najvažnijih svjetskih chefova, s jelima za djecu, obitelji i jelima koji su ostavila poseban trag u djetinjstvu chefova koji kreiraju suvremenu gastronomiju.
Nastasja Chiara Petrić, poznata hrvatska stručnjakinja za kuhanje za djecu, autorica kuharica i gastronomska promotorica, ova je projekt, koji se razvija već dulje vrijeme, prvi put predstavila na simpoziju Spora nedavno održanom u Kopenhagenu. Spora je globalni istraživački centar za hranu koji je osnovao chef Rasmus Munk iz kopenhaškog Alchemista jednog od najprogresivnijih svjetskih restorana (dvije Michelinove zvjezdice, 8. na listi World’s 50 Best Restaurants).
Misija Spore je razvoj održivih gastronomskih rješenja kroz multidisciplinarna istraživanja i suradnju s industrijom i akademskim institucijama. “S obzirom da Rasmus surađuje s Dječjoj bolnicom u Kopenhagenu kao konzultant, kreirajući meniea i posebno pripremljena jela za najteže oboljele, već neko vrijeme razgovaramo o tematici boljeprehrane djece,” rekla nam je Nastasja Chiara Petrić. Njen dugogodišnji javni angažman na osvještavanju važnosti prehrane djece i obitelji i Munkov rad, logično su se susreli na projektu kuharice. “Riječ je o kuharici koja se obraća obiteljima, a fokusira na jela koja vrhunski chefovi pripremaju svojoj djeci i obiteljima, ali i na jela koja su kao sami obožavali u djetinjstvu,”objasnila nam je gospođa Petrić.
Lineup chefova okupljenih na projektu je impresivan: kuharica će obuhvatit recepte Dabiza Muñoza, Rasmusa Munka, Ane Roš, Jorgea Valleja, Ricarda Camarene, Norberta Niederkoflera, Erica Vildgaarda, Vickyja Chenga, Manu Bufare, Eneka Atxe, Himanshu Sainija, Jana Hartwiga, Paula Ivića, Supaksorna Icea Jongsirija, Rodolfa Guzmana, Josha Nilanda, Pie Salazar, Jorisa Bijdendijksa, Maksuta Askara, Karime López & Takahiko Konda i brojnih drugih. Nastasja Chiara Petrić urednica je i glavna producentica kuharice i koautorica koja će dati perspektivu važnosti uključivanja djece u kuhanje, Hrvoje Petrić u knjizi će predstaviti chefove uvodnim tekstovima, dok dizajn i pripremu radi Sanja Nikolić iz Betona, hrvatske dizajn agencije Beton koja je radila i raskošnu Maistrinu monografiju Okusi Istre/Flavours of Istria. Okvirni datum izlaska je sredina iduće godine. Knjiga će osim atraktivnih fotografijama biti obogaćena i ilustracijama i znanstvenim nutricionističim komentarom fokusiranim na važnost kvalitetnog kuhanja i svježe hrane u razvoju mikrobioma kao temelja zdravlja.
“Vjerujem da će biti iznimno zanimljivo vidjeti što ovakvi chefovi pripremaju svojim obiteljima, a opet doprinijeti na ovaj način očuvanju tradicije dobre prehrane, stvaranju boljeg odnosa s hranom, raznolikosti brojnih kultura i vrsta kuhinja širom svijeta, od Kine i Japana do cijele Europe, Južne i Sjeverne Amerike, kuhara, slastičara i pizzaiola,” kaže Nastasja Chiara Petrić, “Želimo prikazati zanimljiva i jednostavna jela i pokazati kako ih pripremiti kod kuće, nadamo se da ćemo tako inspirirati druge da nastave u tom smjeru i pronađu utjehu, zdravlje i povežu se kroz zajedničko kuhanje”.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.