Ivan Tartaro rođen je u New Yorku, u Queensu, prije 29 godina. Njegovi su roditelji podrijetlom iz Nina. Tartaro se kuhanjem počeo baviti tek poslije srednje škole. Radio je u više njujorških restorana i istodobno stekao formalno kuharsko obrazovanje.
Pandemija ga je zatekla u Zagrebu, pa je odlučio ostati u Hrvatskoj. Kuhao je u Noelu, Soi Fusionu i Manu2. Zatim je otišao na more, u Zadar, gdje je 2023. vodio kuhinju hotela A’mare, da bi naposljetku prešao u Hyatt Regency gdje će, nadamo se, dulje ostati.
Tartaro je kreativni kuhar s bogomdanim talentom za usklađivanje snažnih, čistih okusa. Fenix je fusion restoran Hyatt Regencyja, najboljeg zadarskog i najboljeg velikog dalmatinskog hotela. Fenixov meni sastoji se od sushija i sashimija, te azijskih i latinoameričkih klasika.
Jelovnik je neusklađen. Na njemu nema ni jedne juhe (zapravo ima, ali nigdje ne piše da se one serviraju u jušnoj formi, pa za gosta to znači da ih nema), dok poglavlje s glavnim jelima sadrži samo četiri jela. Međutim, hrana je vrlo dobra do odlična.
Chef Tartaro pripremio nam je jedan od najboljih cevichea u Hrvatskoj. Zeleni ceviche od brancina prštao je ugodnom citrusnom kiselinom i herbalnim aromama. Tekstura ribe bila je perfektna: istodobno čvrsta i kremasta. Nama je, naravno, nedostajao jači akcent čilija, no navikli smo da su hrvatski chefovi, od Marija Mihelja do Hrvoja Zirojevića, prilično oprezni s čilijem u cevicheu.
Kamenice Gillardeau bile su očekivano fine, bao bunsi s janjetinom bogati i srčani, a sashimi jednako spektakularan u izgledu, okusima i teksturama. Fenixov sashimi, koji sadrži i masnu, blijedu tunu, najljepši je u Hrvatskoj. Sushi rolice s wagyuom i ljetnim tartufom naribanim za stolom također su bile veoma, veoma dobre.
Idući smo dan jeli kraj Hyattova bazena. Hyattov glavni restoran Palm House, kojeg vodi chef Damir Pejčinović, veteran jadranskih hotelskih kuhinja, počinje s posluživanjem velikog, večernjeg menija u ponedjeljak, 2. lipnja.
No, i bazenski meni za ručak prilično je uzbudljiv, s par izvrsno pogođenih sezonskih jela, poput gaspacha od rajčica i jagoda, koji zaslužuje visoku ocjenu. Escabeche od trilje nije zaostajao za carpacciom, dok su tagliolini s jastogom uzoran primjer luksuznog comfort fooda.
Hrana u Hyattu zasad uvjerljivo nadmašuje hrvatske hotelske standarde, servis je profesionalan i ljubazan, ambijent u Hyattovim restoranima blizu je čistoj petici. Na vinskoj se listi, međutim, mora još dosta raditi, osobito kad je riječ o stranim vinima. No, zadarski Hyatt Regency, impresivan hotel s pravih pet zvjezdica, otvorio se prije manje od mjesec dana, pa je logično da se puno toga rješava i dopunjava u hodu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.