Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rumeni muškat slovenske vinarije Puklavec prvo je niskoalkoholno vino na hrvatskom tržištu, i potencijalni hit u svojoj kategoriji

Niskoalkoholna i bezalkoholna vina čine jedan od glavnih trendova na globalnoj vinskoj sceni. Potražnja za niskoalkoholnim i bezalkoholnim vinima ubrzano raste. Vrlo mnogo restorana u inozemstvu, kao i poneki restorani i hoteli u Hrvatskoj, poput zadarskog Hyatt-Regencyja, na karti drže niskoalkoholna i bezalkoholna vina. Trend konzumiranja vina bez alkohola posljedica je trenda konzumiranja manje alkohola u mlađim generacijama.

Zasad je nejasno je li taj trend motiviran zdravstvenim, ekonomskim ili ideološkim razlozima, no činjenica je da mlada publika pije sve manje jakih alkohola. Niskoalkoholna vina tipično sadrže 3 do 6 posto alkohola, a bezalkoholna vina od 0,5 do 3 posto. Postoje različite metode izvlačenja alkohola iz vina: od osmoze i vakuumske destilacije, preko razvodnjavanja vina vodom, do zaustavljanja fermentacije na niskim alkoholima, što je najprirodniji način dobivanja niskoalkoholnih vina. Uostalom, veliki rizlinzi iz Mosela ionako ne sadrže više od šest do osam posto alkohola, a briljantni, šarmantni pjenušavi muškati iz Pijemonta zadržavaju se na pet posto alkohola.

Hrvatsko tržište uvijek kasni za globalnim trendovima, što u ovom slučaju ne mora biti loše. No, prije nekoliko dana kušali smo low alcohol wine slovenske obitelji Puklavec iz njihove bazne linije Jeruzalem Ormož, sa samo šest posto alkohola. Riječ je o Rumenom muškatu, kojem je fermentacija zaustavljena na niskih šest posto, pa je vino slatko, prepuno voća, veselo, puno ljetnog ugođaja, lakopitko i općenito vrlo prihvatljivo. Ne radi se, naravno, ni o kakvom velikom vinu: Puklavci proizvode svjetski vrijedna suha vina u seriji Seven Numbers. Ali, Rumeni muškat Jeruzalem Ormoža sa 6 posto alkohola inteligentno je osmišljen proizvod, koji ne kompromitira reputaciju najveće slovenske obiteljske vinarije i koji zadovoljava potrebe sve većeg broja potrošača željnih niskoalkoholnih vina.

Jeruzalem Ormož Rumeni Muškat brendiran je izvrsno, s veselim točkicama na boci (nakon fenomena, Chicken Winea, možda osvoji TikTok kao Polka Dots wine?), blijede je boje i laganog, doslovno lepršavog karaktera. Aromatičnost je, naravno, glavni adut Rumenog Muškata uz niske alkohole. Rumeni Muškat miriše kao da ste u čašu grožđanog soka stavili tonu narančinih cvjetova, dodali malo bazge i puno zrelog ljetnog voća, posebno breskve i nektarine. Na mirisu se osjeti i svježe aromatično bilje poput paprene metvice, a na aftertasteu puno svježih marelica i diskretna nota bijelog papra. Rumeni Mušakt Jeruzalem Ormoža toliko je šarmantan da ga je teško prestati piti. Najbolje funkcionira sam, po ljetnoj vrućini, uz bazen ili kao popodnevno piće kad želite popiti nekoliko čaša ali vam je možda prerano za klasična vina i koktele.

Rumeni muškat sa 6 posto alkohola (manje od vaše prosječne IPA-e) možete piti uz voćne kolače, svježe ljetno voće, tropsko voće poput manga i ličija, voćne salate, mladu kravlju skutu, sladolede, osobito voćni gelato, kao i sasvim sam, dok se kuhate na plus 30. Važno je da niskoalkoholni Rumeni muškat bude jako dobro rashlađen. Možete, usput, biti sigurni da je riječ o vinu od kojeg se ne možete napiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.