Chefovi Tvrtko Šakota i Marko Turković čine jedan od najuspješnijih tandema na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Kao progresivni chefovi, Šakota i Turković su predodređeni za kuhanje u objektima koji nisu mainstream i u koje gosti ne dolaze slučajno. To se ponajprije odnosi na zagrebačke restorane Nav i Bekal, koje uglavnom posjećuju gastronomski osvješteniji gosti te oni koji točno znaju što traže i očekuju. Stoga je ulazak ovog avangardnog dua u veliki korporacijski posao mnogima bio iznenađenje, ali s druge strane i logičan potez s obzirom na popularnost Šakotinog rastućeg restoranskog sustava.
Fogo by Bekal, otvoren u suradnji s hotelskom kućom Valamar u bivšem porečkom bistrou La Pentola, ispod budućeg luksuznog hotela Pical, gotovo je prirodan slijed događaja s obzirom na popularnost Istre kao turističke destinacije. Nakon što smo pojeli gotovo pola jelovnika, možemo sa sigurnošću reći da je projekt Šakote, Turkovića i Valamara uspješno započeo i ima potencijal promijeniti cijeli jedan ozloglašeni žanr u Hrvatskoj.
Ideja Fogoa (što na starom istarskom dijalektu znači vatra) prilično je originalna: stvoriti najbolji mogući hotelski pizza-pasta-fish-grill restoran sa snažnim autorskim dodirom po kojem su Šakota i Turković poznati. Okusi su poznati, komunikativni i prihvatljivi svima. S obzirom na to da je Fogo smješten na plaži i u neposrednoj blizini velikog obiteljsko-sportskog hotela, jelovnik je pametno dizajniran.
Izbor predjela je kao u Bekalu, s tartarom, platama i bruschettama, slijede pašte i rižoti, dok se glavna jela pripremaju na grillu. Takav jelovnik služi se za ručak, dok se za večeru Fogo pretvara u Bekal kakvog znamo s Trešnjevke, što podrazumijeva degustacijski jelovnik. Cijene su uglavnom niže nego u zagrebačkim restoranima, a porcije prilično velike. Niti jedno jelo ne premašuje cijenu od 24 eura, što je s obzirom na renome i razinu kuhanja odlična vrijednost za novac.
Ručak na plaži započeli smo s bruschettom s dimljenim rajčicama, sirom i bosiljkom koja će zasigurno postati omiljeno jelo tijekom ljetne sezone i velikih vrućina. Bruschetta s rajčicama je pravo hotelsko jelo koje je u Fogou napravljeno kako treba. Tartar, vrlo vjerojatno omiljeno jelo chefa Turkovića, briljantan je kao u glavnom Bekalu, dok je tuna tartar dobio dodatak kiselih krastavaca i mente što mu je dalo snažnu notu svježine.
Zatim su na stol došli ugljikohidrati koji su pokazali moć razumijevanja važnosti dubokih okusa u jednostavnim jelima. Integralna pašta s rajčicama i dimljenom salsom nekoliko je puta zanimljivija i ukusnija od svih ostalih sličnih jela na obali, dok je rižoto s kozicama i umakom od patlidžana jednostavno briljirao u teksturi, okusima i prezentaciji.
Poseban dio jelovnika čine pizze čije je recepture osmislio Šakota. Pizze u Fogou su napravljene sa sourdough starterom i spadaju među bolje u Istri, hrvatskoj regiji pizza. Probali smo pizzu s krumpirom i pancetom u kojoj se uz originalne okuse posebno ističe tijesto, koje izgledom podsjeća na napoletanu.
Apsolutno najbolje jelo dana bili su ćevapi od boškarina, s kojima je Turković jednom zauvijek potvrdio tezu da je rođen s nevjerojatnim talentom za inovaciju popularnih hrvatskih jela s grilla. Turkovićevi ćevapi dolaze u fantastičnoj lepinji sa zelenim ajvarom, kajmakom i ukiseljenim lukom. Ćevapi su naravno tehnički odlični, sočni i nevjerojatno meki. Ćevapi u Fogou sasvim sigurno spadaju među najbolje ćevapa u Hrvatskoj. Ručak smo završili s Turkovićevim poznatim sutlijašem, desertom od riže na mlijeku sa sladoledom od jagoda i dimljenim makom.
Druga strateška prednost Fogoa je izvrsna lokacija. S jedne strane gledate otvoreno more, a s druge imate šetnicu, zelenilo i sport na otvorenom. Fogo by Bekal privlači ogroman broj turista koji se žele okrijepiti nakon treninga, obitelji s djecom koje prije plaže dolaze na ručak i dosta znatiželjnika koje intrigira prostor. Fogo definitivno nije pankerski bistro, ali je neodoljivo šarmantan i ispravan prikaz restorana na plaži koji jasno prikazuje kakva bi hrvatska turistička gastronomija mogla biti kad bi se u nju zaista uložilo truda i rada. Fogo još ovaj tjedan radi samo ručak, dok se sljedeći tjedan otvara i za večeru.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.