Vrijednost za novac ponovno, kao prije dvanaest ili trinaest godina, postaje ultimativno mjerilo u odabiru restorana. Dobra vrijednost za novac ne obuhvaća samo cijenu i količinu hrane, nego kvalitetu koja se dobiva za određenu povoljnu cijenu.
Zato na ovoj listi nema niza restorana i zalogajnica koji jesu jeftini, ali su gastronomski nezanimljivi. Nadalje, lista ne obuhvaća posebne akcije, poput all you can eat, nego isključivo redovite menije. Evo, dakle, osam dobrih do izvrsnih zagrebačkih restorana koji pružaju odličnu vrijednost za novac.
Bekal chefa Marka Turkovića nudi isključivo šestoslijedne degustacijske menije za 50 eura, koji se često mijenjaju. Hrana je originalna, sezonska, flambojantna, katkad na rubu visoke kuhinje i općenito briljantna. Bekal je toliko dobar da mu gosti lakoćom opraštaju rudimentarni interijer i ekscentrična vina.
I Sopal, ali samo za večeru, nudi degustacijske menije za 50 eura. Tih 50 eura omogućuje vam da upoznate maštovit i ukusan svijet kreativne kuhinje Katarine Vrenc, u veselom ambijentu prepunom adrenalina.
U Batku cijene ćevapa počinju već sa sedam i pol eura, a janjeća pljeskavica, kao jedno od najskupljih jela, košta oko 15 eura. Niz jela, od grilanih šparoga do predjela namijenjenih dijeljenju, košta manje od deset eura. Sve to u restoranskom, a ne roštiljarničkom ambijentu, uz uglavnom solidan servis i dobru ponudu vina na čaše za kriterije grill restorana.
Torikaya već godinama doslovno rastura. Radi se o jednom od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Hrana chefa Vida Nikolića ukusna je, aromatična i adiktivna, a cijene veoma povoljne. Gyoze i druge okruglice koštaju manje od 10 eura. Rameni jesu nešto skuplji, oko 15 ili 16 eura, no porcije su ogromne.
Maredo, luksuzni gastrotainment restoran u kojem se vikendima traži stol više, novim je menijem ušao i u kategoriju najboljih vrijednosti za novac u Zagrebu. Tartar biftek košta 14 eura, veliki bečki 17, lazanje s wagyuom 12, a biftek od 250 grama 28 eura, što spada među najniže cijene velikog bifteka u Zagrebu.
Asijine cijene mogu izgledati smiješno: velike porcije ručno izrađenih dim suma koštaju između 4,50 i 6,90 eura, a ogromne porcije mesnih jela, poput janjećih ražnjića (njih devet na tanjuru), samo 13 eura. Patke su nešto skuplje, koštaju između 17 i 20 eura. No, hrskava patka Asia s palačinkama dovoljna je za dvoje.
Theatrium je najskuplji restoran na ovoj listi, no još uvijek predstavlja veoma dobru vrijednost za novac, jer se malogdje u Hrvatskoj, pa i šire, može tako dobro jesti a da vam račun ne spali kreditnu karticu. Genijalna juha od graška i mente košta manje od deset eura, a većina rižota i tjestenina visokog stila oko dvadesetak eura, ne računajući, naravno, briljantne raviole s jastogom, koji moraju biti skuplji. Naš je trenutni favorit rižoto primavera za 19 eura.
Jedini zagrebački austrijski restoran u veseloj atmosferi kućnih zabava isporučuje goleme porcije vrlo korektno pripremljenih srednjoeuropskih klasika. Juhe koštaju oko četiri eura, teleći gulaš 14,90, a bečki 17,50.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.