Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef riječke Koye Marko Flego pokrenuo je ulični pop-up Yakitori Club. Prvi u subotu gostuje chef Jurica Obrol iz Ganeuma

Yakitori je japanski način pripreme piletine na ražnjiću na malenom grilu na ugljen ili naziv za male roštilje na kojima se ražnjići peku. Yakitori se obično radi od cijelog pileta koje se reže na manje komade i za vrijeme pečenja premazuje yakitori umakom ili solju, ali koriste se i druge namirnice, poput povrća, drugih vrsta mesa ili rakova.

Chefovi vole yakitori jer je jednostavan za održavanje, ne dimi jako,  a jelima zbzog laganog dima daje dodatnu dimenziju okusa. Osim u nekoliko fine dining restorana, yakitori u Hrvatskoj nije osobito rasprostranjen. Prošli smo tjedan pričali s vlasnikom riječke Koye, najboljeg azijskog restorana u Rijeci, koji nam je ispričao detalje o Yakitori Clubu. Riječ je o tematskim pop up večerama koje priređuju ambiciozni kvarnerski chefovi, koje bi mogle oživjeti street food ponudu u centru grada jer se održavaju na ulici.

Flego nam je rekao kako već nekoliko mjeseci u svojem vrtu eksperimentira sa yakitorijem u privatno vrijeme. Taj hobi prerastao je u projekt Yakitori Club. Prvi Yakitori Club ove će subote održati chef Jurica Obrol iz lovranskog Ganeuma. Obrol je na prilično duhoviti način prikazao svoje gostovanje i što za njega predstavlja yakitori. “Najbolje što mogu objasniti nekome tko ne zna što je yakitori jest da mu kažem da su to japanske gradele. Nakon toga su svi zainteresirani,” kaže Obrol. 

Jurica Obrol na svom će pop-upu koji u subotu počinje ispred Koye u 17 sati, napraviti pet do šest jela, a ulična večera trajat će dok ne rasprodaju sve što imaju. Dobro je što će se  ražnjići s “japanskih gradela” prodavati za prosječno dva do tri eura, što bi trebalo privući veliki broj ljudi, a uz hranu će se točiti Brewtigin West Coast Lager.

Yakitori Club pop-upovi trebali bi se pojavljivali na raznim festivalima. “Vrlo nam je jak adut što je yakitori lagan za transport. Možemo ga instalirati gotovo svugdje. Na festivalu, u bilo kojem kvartu i time na jednu večer napraviti zabavan party,” kaže Flego. Najavljuje da bi yakitori mogao pronaći stalnu stanicu u Koyi. Yakitori Club bi mogao postati jedno od boljih događanja koje će se ove godine odvijati u Rijeci i široj okolici, upravo zahvaljujući ambiciji osnivača da educiraju publiku i razviju originalni koncept. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.