Dan nakon velikog intervjua u emisiji Nedjeljom u 2, chef Matija Bogdan stigao je u Njivice gdje vodi najambiciozniji restoran hotelske grupacije Aminess. Bogdan će provesti sljedećih nekoliko dana u Njivicama, aktivno kuhajući i usavršavajući sustav koji već sada funkcionira iznimno dobro. Ovo je treća sezona koju chef Bogdan uglavnom provodi na relaciji Zagreb-Krk-Korčula.
Restoran 7Seas je od samog početka postavio visoke standarde i jasnu viziju: krčki fine dining pod vodstvom jednog od tehnički najsposobnijeg hrvatskog chefa. Iako su večere u 7Seasu uvijek bile izvrsne, ove godine Bogdan je dodatno podignuo kvalitetu. Kuhanje Matije Bogdana još je preciznije, okusi intenzivniji a recepture originalnije pa više odražavaju osobnost chefa i karakter kraja. Po međunarodnim kriterijima, 7Seas se po kuhanju polako približava Michelinovim standardima.
To se ponajprije odnosi na taco soparnik s janjetinom, jelo koje spaja Bogdanova putovanja u Južnu Ameriku s otočkom tradicijom. Taco soparnik, koji osim janjetine sadrži fermentiranu papriku i crème fraîche, zanimljivo je jelo koje se jede rukama i stvar osjećaj da ste na opuštenoj kućnoj večeri a ne u formalnom restoranu. Bogdanov soparnik vjerojatno će obilježiti ovu sezonu na Krku. Soparnik je poslužen u sredini novog velikog degustacijskog jelovnika s nekoliko impresivnih jela koja prikazuju Bogdanovu neprestanu težnju usavršavanju.
Večera je započela raskošnim bogatim iz kuhinje, uključujući zalogaje plavog raka i majoneze od škampa, gratinirani krumpir s junećim tartarom i reinterpretaciju prošlogodišnjeg jela: tartara od janjetine s mini kaparima mariniranima u bazgi. Posebno nas je oduševio elegantni zalogaj krčkog pršuta između biskvita i žumanjka.
Kvarnerski škamp poslužen je s više formi rajčica. U Bogdanovoj kompoziciji, kvarnerski je škamp dobio izniman okus u kojem se izmjenjuju mineralnost, slatkoća, umami i orašaste note. Ukiseljena cikla s pačjim prsima i foie gras zanimljivija je od većine nepotrebnih jela s ciklom u hrvatskim restoranima, dok je plavoperajna tuna pokazala Bogdanovu senzibilnu stranu. Otoro tuna s umakom od mlaćenice i dagnjama je sofisticirano jelo koje se poigrava mekšim okusima.
Jakobova kapica stigla je s vadouvanom (francuskim curryjem) i dobro se složila sa snažnim začinima poput šafrana i kurkume. Rezultat je balansirano jelo u kojem se svaki sastojak jasno prepoznaje, a opet stvara smislenu cjelinu.
Glavna jela pokazala su Bogdanovu poznatu vještinu s mesom izoštrenu u londonskom Ledburyju. Kare jelena sigurno ostaje jedan od najboljih komada mesa koji se može naručiti u hrvatskim restoranima. Bogdan ulaže mnogo truda i u priloge. Posebno nam se svidio krumpir koji se mogao rezati vilicom. Drugi komad mesa bila je savršeno pripremljena govedina animalnog okusa tipičnog za najbolje steakove. Večera u 7Seasu završila je vrlo dobrim desertom od paške skute i vanilije.
7Seas pod vodstvom Matije Bogdana jedan je od najboljih kvarnerskih restorana, čijem imidžu pridonose predivna Plava Terasa i pogled na zalaske sunca. Vinski servis prati razinu kuhanja i uglavnom je orijentiran na hrvatska vina s pokojim izletom u inozemstvo. Servis je općenito vrhunski.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.