Kad smo nešto prije sedam navečer stigli pred Kai, koji se nalazi u dvorištu nekoliko koraka od glavnog zagrebačkog trga, već je nekoliko ljudi čekalo u redu. Simpatično osoblje potencijalnim gostima je govorilo da će stol morati čekati otprilike 45 minuta. Neki su odustali, a mi smo naručili piće i čekali. Novi gosti stalno su pristizali.
Kai nema sistem rezervacija za grupe manje od pet ljudi. Što ne sprečava goste da dođu i provjere situaciju. Svoj stol srećom nismo čekali 45 minuta. Za desetak minuta sjedili smo za visokim stolom okrenutim šanku, u energičnoj atmosferi. Kai uspješno replicira hektičnost malih azijskih street food lokala pa se gost osjeća kao Anthony Bourdain u nekoj dalekoj azijskoj uličici u No Reservations i Parts Unknown.
Kai pušta odličnu glazbu, kuhari su dobro raspoloženi, kuhinja je poluotvorena pa se može vidjeti kreativni kaos koji u njoj vlada kad stigne više narudžbi, a novi gosti stižu kao na traci. I najvažnije od svega, Kai isporučuje fenomenalnu hranu koja je spoj različitih azijskih utjecaja s tek pokojim europskim dodirom i puno šarma.
Jelovnik u Kaiu nije opširan i to mu je dobra strana, ali je koncipiran tako da ćete s njega sigurno htjeti naručiti i više nego što možete pojesti, a to je odlika vrlo dobrih restorana. Okusi i kreativno korištenje začina i raznih ulja, razumijevanje slaganja slojeva okusa i kontrasta glavne su značajke Kaia.
Sve što smo probali u Kaiu bilo je vrlo dobro do odlično i definitivno traži ponovni odlazak, jer želimo proučiti još neke dijelove jelovnika koje nismo uspjeli probati. Kaijevi noodlesi sa svinjskim mesnim okruglicama jedno je od najboljih street food jela koje smo probali u zadnje vrijeme. Ovo veliko i srčano jelo, koje stoji 15 eura, ima dubinu okusa pravih azijskih jela nabrijanih ljutinom, začinima i osježavajućim elementima.
Prvo vas udari ljutina čili ulja, zatim nekoliko slojeva čistog umamija, da bi se osvježila limunska trava na kojoj kuhinja nije štedjela. Bao buns su tehnički bili perfektni i prilično zasitni. Kao i u prijašnjem jelu, i njima su prevladavali jaki i istančani okusi kimchija i ukiseljenog povrća, da bi sve zaokružili vrlo dobri dimljeni sir i majoneza, dok je sporo kuhana junetina ostala u glavnoj ulozi.
Katsu sando čisti je comfort food, jelo razumljivo širokim masama koje pritom nimalo ne gubi na karakteru ni identitetu koji Kai želi predstaviti. Katsu piletina je nevjerojatno privlačna, azijske note daju joj umak i salata, ali joj nedostaje nešto više žestine za najviše ocjene. Prženi batat je također bio vrlo dobar. Kai bi mogao poraditi na izboru pića i kvaliteti koktela koji su zasad zabavni, ali traže više uštimavanja. Ali, atmosfera i jela u Kaiu su toliko dobri da bismo se vrlo rado vratili.
Što čini ogroman broj ljudi. Kai je uspio u samom centru grada napraviti cool mjesto neobaveznog kvartovskog lokala gdje se ljudi okupljaju prije izlaska, što nije lagan zadatak. I isporučuje originalnu i kompetentnu hranu koja je pristupačna, kako okusima tako i cjenovno. Tri jela, dvije sode I jedan koktel platili smo 61 euro.
Jurišićeva 2A, Zagreb
HRANA 4 PIĆE 3 SERVIS 4 AMBIJENT +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.