Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Može li traminac postati nova zvijezda vinske scene Slavonije i Podunavlja?

traminac

Kada pomislimo na aromatične bijele sorte u Hrvatskoj, Traminac je prva asocijacija. Mirisno prepoznatljiv, gotovo parfemski, istovremeno plemenit i zanesenjak, Traminac je sorta koja u Hrvatskoj ima bogatu prošlost, ali još nedefiniranu budućnost. Možemo li ga ponovno izvući iz sjene popularnijih malvazija i graševina?

Povijest Traminca

Podrijetlom iz južnog Tirola, iz mjesta Tramin an der Weinstraße, Traminac je sorta o čijem se stvarnom podrijetlu još raspravlja. Genetski je vrlo blizak (ili identičan) Gewürztramineru, a kroz stoljeća se proširio srednjom Europom zahvaljujući izraženoj aromatici i sklonosti proizvodnji predikatnih vina. U Hrvatsku dolazi u doba Austro-Ugarske, a posebno mjesto zauzima u vinogradima Slavonije i Srijema. Traminac iz Iloka stoljećima je bio simbol elegancije, a posebnu čast dobio je kad je vino s položaja Principovac posluženo na krunidbi kraljice Elizabete II u Londonu. To vino iz 1947. i danas se čuva kao nacionalno blago i simbol hrvatskog vinskog dostojanstva.

Traminac i Savagnin

Traminac i Savagnin u uskoj su genetskoj vezi – većina stručnjaka danas se slaže da je Savagnin izvorni oblik iz kojeg je Traminac nastao prirodnom mutacijom. Savagnin se tradicionalno uzgaja u francuskoj regiji Jura, gdje postaje sve važniji igrač na vinskoj sceni zahvaljujući svojoj ulozi u stvaranju vin jaune i drugih oksidativnih stilova vina. Za razliku od Traminca, čiji je aromatski profil intenzivan i ekspresivan, Savagnin je suzdržaniji, orijentiran na mineralnost, orašaste tonove i strukturu. Ipak, oba dijele potrebu za pažljivom obradom i strpljenjem – bilo da se radi o klasičnoj fermentaciji ili dugom odležavanju. Upravo ta veza dviju sorti poziva na suvremeno reinterpretiranje Traminca – možda i kao mosta između “stare škole“ aromatičnih vina i novog vala vinskih trendova koji slave terroir, oksidaciju i autentičnost.

Aromatske karakteristike Traminca

Traminac je izrazito aromatična sorta, čiji miris često govori prije nego vino dotakne nepce. Karakteristično ga krase:

  • latice ruže, zrela marelica, liči, citrusna korica
  • začinske note poput đumbira, muškatnog oraščića, karanfilića
  • u predikatnim varijantama razvija botritisne note, med, suho tropsko voće
  • tekstura mu je često uljasta, s niskim do umjerenim kiselinama, što doprinosi punom dojmu u ustima.

Traminac u Hrvatskoj danas

Prema procjenama, u Hrvatskoj se Traminac uzgaja na oko 150 do 200 hektara, najviše u:

  • Iloku i Srijemu – položaj Principovac je referenca
  • Đakovačkom vinogorju – uključujući podrum Biskupije
  • Baranji – s potencijalom za predikate.

Tlo i mikroklima – što Tramincu najviše odgovara?

Najbolji rezultati postižu se na:

  • lesnim i ilovastim tlima s vapnencem
  • pješčanim pozicijama s dobrom drenažom
  • vinogradima s velikim dnevno-noćnim temperaturnim razlikama, koji čuvaju kiselinu i aromatski intenzitet.

Stilovi hrvatskog Traminca

  • Poluslatki Traminac – najčešći, floralno-voćni i zaokružen
  • Suhi Traminac – u usponu, osvježavajući, s mineralnijim završetkom
  • Izborne i ledene berbe – luksuzne kapljice s visokom koncentracijom.

Godišnja proizvodnja

Hrvatska godišnje proizvede oko 300.000 – 500.000 litara Traminca. Više od polovice dolazi iz Iločkih podruma, dok boutique vinarije donose terroirsku raznolikost kroz manje serije.

Prestižne etikete i priznanja

Na Decanter World Wine Awards istaknuli su se:

  • Iločki podrumi – Traminac izborne berbe bobica 2011. – zlatna medalja
  • Vinarija Trs – Traminac Principovac – srebro i bronca
  • Papak – Traminac 2019. – brončana medalja.

Ova priznanja potvrđuju internacionalni potencijal sorte kada se radi s preciznošću i vizijom.

Trendovi konzumacije slatkih vina

Globalno, tržište se sve više okreće suhim i svježim vinima, dok je potražnja za slatkim vinima u padu – izuzev visokoocijenjenih predikata i vina s pričom. Traminac tu mora pronaći ravnotežu: biti luksuzan, ali gastronomski relevantan.

Kako vratiti Traminac na staru slavu?

  • Više suhih, terroirskih interpretacija
  • Modernizacija etiketa i pozicioniranja
  • Gastronomska vidljivost kroz pairing
  • Edukacija i vertikalne degustacije
  • Eksportni fokus na boutique tržišta i HoReCa kanale.

Idealna gastronomija i posluživanje

Uz koju hranu? Traminac se savršeno slaže s:

  • azijskom kuhinjom (tajlandski curry, pho, sushi s lososom)
  • peradi s voćnim umacima (patka s narančom, piletina s marelicom)
  • plavim sirevima (gorgonzola, roquefort – uz predikatne stilove)
  • desertima s bijelom čokoladom i suhim voćem.

Idealna čaša:

  • Čaša za aromatična bijela vina (poput Gewürztraminera ili Alsacea): visoka, sužena pri vrhu, kako bi se koncentrirao miris
  • Alternativa: manja burgundska čaša za složenije i starije berbe.

Temperatura posluživanja:

  • 8–10 °C za svježe, suhe stilove
  • 10–12 °C za predikate i poluslatke varijante.

Traminac u Hrvatskoj ima sve – bogatu povijest, aromatski identitet, vinograde koji ga razumiju i publiku koja ga pamti. Ali da bi ponovno zasjao, mora postati više od nostalgične uspomene. Mora biti ambiciozan, suvremen i – interpretiran s hrabrošću. Jer Traminac nije vino za svakoga. Ali kada je dobro napravljen – postaje vino koje se pamti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.