Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NIPOŠTO NE PROPUSTITI Chef Matija Bogdan u nedjelju gostuje u emisiji Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića

matija-bogdan-1

Ove nedjelje gost Nedjeljom u 2 na HRT-u bit će chef Matija Bogdan. U novom konceptu emisije Aleksandra Stankovića, koja se od stroge politike i estrade okrenula važnijim temama, Matija Bogdan više je nego opravdan izbor.

Matija Bogdan jedan je od najzanimljivijih hrvatskih chefova. Ovaj Međimurac iz Čakovca (išao je u školu s vinarom Viktorom Dvanajščakom) počeo je kuhati kao student filozofije u Zagrebu. Od kuhanja na studentskim tulumima do rada u najboljim svjetskim restoranima, prošao je relativno kratak, ali intenzivan put. U ranim 20-tima Matija Bogdan počeo je profesionalno kuhati u Baltazaru i Dubravkinom putu nakon prekvalifikacije na Pučkom veleučilištu. Prekvalifikaciju smatra velikom greškom i gubitkom godine dana života, no u Hrvatskoj nije mogao ući u profesionalne restoranske kuhinje bez papira. “U to sam vrijeme barem shvatio što želim, a do odlaska iz Zagreba uspio sam dati i sve ispite”, rekao nam je u prvom intervjuu prije osam godina.

Bodan je iz Zagreba otišao na stažiranje kod slavnoga chefa Daniela Pattersona u San Franciscu a nakon toga se zaposlio u londonskom Ledburyju kod velikog australskog chefa Bretta Grahama, koji danas ima tri Michelinove zvjezdice. Na visokim pozicijama u Ledburyju, Bogdan je s Grahamom i njegovim timom proveo godine borbe za skok s dvije na tri zvjezdice, što je jedan od najtežih zadataka u najvišoj restoranskoj ligi.

U Ledburyju, klasičnoj agresivnoj muškoj kuhinji kakve su na prvi otkrili Marco Pierre White i Anthony Bourdain, Bogdan je prošao stvarnu obuku – mentalnu, fizičku i tehničku. Iako se izvrsno nosi s pritiskom, Bogdan smatra da agresija i odsustvo fair playa u kuhinji nisu nužni za vrhunsko restoransko kuhanje; to smatra izborom chefa, izborom koji on u svojim kuhinjama nije napravio. Naravno da nikad ne možemo znati što se stvarno događa iza kulisa, ali Bogdanova kuhinja u Manu gdje je kuhao nakon povratka iz Londona, i u najvećim je špicama izgledala kao mirno i fokusirano mjesto.

Nakon što se ManO zatvorio zbog obnove poslije potresa, Bogdan je napravio značajan zaokret u karijeri: postao je izvršni chef velike hotelske kuće i preuzeo brigu za Aminessove fine dining restorane 7Seas na Korčuli i u Njivicama na Krku.

Matija Bogdan, koji je u dva navrata radio u Ledburyju, odradio niz staževa u najboljim svjetskim restoranima i značajno ojačao hrvatsku restoransku scenu, autentična je chefovska rock zvijezda. Od osobnog imidža i lifestylea, preko mentoriranja mlađih kuhara (Bogdanov sous chef iz Mana, Marin Pleše, otvorio je Villu Rova, prvi uspješni fine dining restoran u Malinskoj), do činjenice da je lani, uz sav posao popeo himalajski Ama Dablam (6812 metara), jedan od tehnički najtežih uspona na svijetu, Bogdan je zaista zanimljiv sugovornik za Aleksandra Stankovića. Želite li doznati nešto relevantno o restoranskoj industriji i kuharskoj profesiji, pogledajte idući Nedjeljom u 2. Matija Bogdan u intervjuima je vjerojatno najiskreniji hrvatski chef.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.