Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTRIJANI RASTURAJU Na elitnom talijanskom ocjenjivanju Leone d’Oro blend Rheos je pobijedio u kategoriji blendova, Chiavaloni su dobili 100 od 100 bodova, a Vergal i Punta Cissana ušli u finale


Hrvatski proizvođači postižu sve bolje rezultate na najjačim svjetskim ocjenjivanjima vrhunskih maslinovih ulja. Na ovogodišnjem Leone d’Oro najstarijem talijanskom ocjenjivanju vrhunskih ulja koje danas ima elitni status, četiri su istarska ulja dobila najviše ocjene u međunarodnoj konkurenciji. Jučer smo objavili izvrstan plasman ulja Punta Cissana Uljare Vodnjan, koje dolazi iz maslinika u Barbarigi gdje je prije više od 2000 godina radila jedna od najvećih uljara Rimskog carstva.

Punta Cissana plasirala se u finale blendova na Leone d’Oro. Još je važnije, međutim, da je u toj moćnoj konkurenciji u kategoriji blendova, pobijedilo upravo jedno istarsko ulje, Rheos. Obitelj Brečević Rheos proizvodi u svojim maslinicima u Dajli, a osnivač Andrea Brečević kaže da je odmalena znao da želi biti maslinar uljar. Diplomirani agronom Brečević danas radi jedno od najboljih ulja ikad proizvedenih u Hrvatskoj. Istarska ulja dominirala su u kategoriji blendova. Uz pobjednika Rheos, plasman Punte Cissane, u finale je ušao i Aminessov Vergal, ulje koje zadnjih godina osvaja zlata na svakom velikom svjetskom ocjenjivanju na kojem se pojavi 

Na kraju, i ne manje važno, još je jedno istarsko ulje ušlo u kategoriju 100/100, ekstradjevičanskih ulja koja su dobila maksimalni broj bodova. ušlo je još jedno istarsko ulje, briljantni Atilio, ulje braće Sandija i Tedija Chiavalona nazvano u čast njihovu djedu. Atilio je izrazito bogato gastronomsko ulje od carbonazze i bianchere, dizajnirano za mesna jela ali sveprisutno u restoranima kao ulje koje izvrsno ide uz sva intenzivnija jela.  

Ovakav uspjeh istarskih ulja na natjecanju na kojem se ocjenjuju uz apsolutno najbolja talijanska i španjolska ulja, proizvode milijunskih investicija i tržišta višestruko bogatiji od hrvatskog, još jednom potvrđuje da je istarska maslinarska scena stvarni vrhunac hrvatske gastronomske proizvodnje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.