Leo Fonseca godinama je poznat hrvatskoj restoranskoj publici. Prvi put smo ga sreli još u studenom 2017. godine kad je gostovao u prepunom El Toru. Fonseca je prije osam godina skuhao najbolju latinoameričku večeru koju je Zagreb probao do danas, a osobito nas je oduševio “taco” od celera punjen svinjskim obrazima. Gospodin Fonseca u Sloveniju je došao iz Nome. Ubrzo je postao drugi čovjek Hiše Franko Ane Roš, kasnije je vodio Hišu Franko, a zatim ljubljanski bistro Jaz by Ana, koji se krajem godine otvara i u Poreču.
Leonardo Fonseca povremeno je nastupao u Hrvatskoj, prvo kao član tima chefice Roš na njenim gostovanjima u Manu2, a zatim kao predavač na AZRRI-jevim radionicama u Pazinu. Lanjskog je ljeta kuhao s Matijom Bogdanom u 7Seas u Njivicama; gosti su bili prilično fascinirani Fonsecinom i Bogdanovom šesteroslijednom večerom.
Leo Fonseca upravo se preselio na Tajvan, gdje s Richiejem Linom, prijateljem iz Nominih dana, otvara bistro Fon Ce, koji je nazvao po svojim roditeljima. Fon Ce se nalazi u financijskom distriktu Taipeija, glavnog grada otočne države kojoj Kina stalno prijeti okupacijom. Fon Ce će Tajvancima nuditi latinoameričku hranu, a degustacijski meni koštat će 90 dolara.
“Pošto sam napustio Anu Roš, planirao sam zapravo otvoriti restoran u Hrvatskoj ili Sloveniji”, rekao nam je ovih dana kolumbijski chef Leonardo Fonseca. “Ali splet okolnosti odveo me na Tajvan.” Zaista je šteta što chef Fonsecina znanja i talenta nije pokrenuo posao u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.