Prohladno zagrebačko subotnje poslijepodne, dok su gradom u žurbi prolazili znani i neznani pokušavajući pronaći mjesto na kojem bi se mogli skrasiti prije najavljene kiše, bilo je najbolje provesti na terasi malog šarmantnog bistroa koji je prije dva dana otvorila obitelj Boban, odmah do njihova talijanskog restorana u Gajevoj ulici.
Riječ je o prostoru nekadašnjeg Čušpajza, koji je uspješno vodila Leonarda Boban. Osim lijepe terase pod čijom tendom se sada uživa u malim ukusnim zalogajima, lokal ima i ugodno uređen unutrašnji prostor s nekoliko sjedećih mjesta i šank na kojem je izložena dnevna ponuda sendviča, bruschetta i focaccia s vrhunskim talijanskim salamama, mortadelama i pršutima, kao i ukusnim kolačima i drugim slasticama.
Glavna značajka ovog bistroa, baš kao i u vrijeme Čušpajza, je mala i šarmantna terasa ispred lokala. No, za hladnija dana poput ovog subotnjeg, i unutrašnji prostor itekako dobro dođe. To su pokazali i brojni gosti koji su već danas ispunili cijeli unutrašnji prostor i napravili malu zabavu uz prekrasnu talijansku glazbu koja je svirala u pozadini. Dojam je bio, barem na tren, kao da nismo u Zagrebu nego u nekom lijepom manjem talijanskom gradiću poput Gubbia ili, što ja znam, San Gimignana.
Uz izvrsnu kavu, u novom bistrou Boban uživao sam u velikoj i zasitnoj focacci s mortadelom. Bila je toliko velika da je zapravo nisam mogao pojesti do kraja, pa sam podijelio s kćerkom koja je do tada već pojela zaista ukusan kolač i popila cijeđenu naranču. Sutra joj je sedmi rođendan, pa nema veze – neka jede što i kako želi. Glavno da je sretna i zadovoljna, kao što mi se činilo da je sada bila. U Zagrebu nema baš mnogo ovakvih mjesta sa stilom, na kojima se može uživati u nekim od najboljih talijanskih proizvoda. Treba to iskoristiti, bez obzira na to što su cijene možda malo više nego drugdje u gradu, ali i ambijent je bolji.
Nedavno sam pisao o ovoj mikrolokaciji u Gajevoj ulici, od križanja s Teslinom do Kožarićeva Crvenog znaka, koja je u posljednjih godinu dana doživjela pravu malu renesansu. Charlie se ponovno otvorio, bolji nego ikad, preuzeo je i okolne kafiće te nakon gotovo desetljeća ujedinio njihovu veliku, legendarnu terasu. Otvorio se Muzej smijeha koji posljednjih mjeseci privlači velik broj posjetitelja, slastičarna Princess, poznata prije svega po dobrim krofnama, sada vikendom za vrijeme špice organizira lude tulume s DJ-em, a tu je, naravno, i Bobanov restoran koji je već postao gradska institucija. Turisti iz hotela Dubrovnik ne moraju ni ulicu napuštati ako žele doživjeti Zagreb u njegovom najboljem svjetlu.
Ovaj novootvoreni bistro došao je u koncept ovog malog dijela grada kao trešnja na šlag. Sve je sada tu, u ovom najmanjem zagrebačkom kvartu, i ništa više ne treba!
Potvrdit će vam to svi oni, znani i neznani, koji su na ovo prohladno zagrebačko subotnje poslijepodne, baš poput mene, imali sreću pronaći barem jedno slobodno mjesto u Bobanovu bistrou, gdje su se mogli skrasiti prije najavljene kiše. Kada bi mogli, da bistro ne radi samo do ponoći, neki od njih bi, sudeći po današnjoj dobroj atmosferi, tu dočekali i sunce – ono prvo jutarnje…
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.