Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U nedjelju, 1. lipnja, u popularnom kornatskom restoranu Opat chef Ante Božikov kuhat će uz velika burgundska vina ugledne vinarije Antonin Guyon

Krajem svibnja i početkom lipnja u Murteru i na Kornatima održava se tradicionalna Murterska promenada. Murterska promenada je festival nautike i gastronomije. Gotovo paralelno s Murterskom promenadom održava se i Murter Restaurant Week, koji traje od 23. svibnja do 1. lipnja, a u kojem sudjeluje dvadesetak murterskih i kornatskih restorana. U tom razdoblju restorani nude posebne menije po promotivnim cijenama.

U sklopu Murterske promenade i Murterskog restoranskog tjedna organizirat će se nekoliko ekskluzivnih večera visokog stila. Među tim večerama svakako je najvažnija ona koja se održava u Opatu, chefa i nesuđenog stand-up komičara Ante Božikova, u nedjelju, 1. lipnja.

U Opatu gostuje ugledna burgundska vinarija Antonin Guyon, koju predstavlja Hombeline Guyon, jedna od vlasnica. Vinarija Antonin Guyon raspolaže s petnaestak premier cru i grand cru položaja. Riječ je uglavnom o crnim vinima koja dobivaju vrlo dobre do odlične ocjene. Vina Guyon u Hrvatskoj distribuira zadarska tvrtka Atrox Borisa Dešpoje.

Ante Božikov, čovjek koji često putuje Francuskom i dobro poznaje francuska vina, složio je prilično atraktivan lokalni jelovnik za chardonnaye i crne pinote Antonina Guyona. Meni se otvara grilanim kamenicama, uz koje će se točiti šampanjac Bruno Paillard Première Cuvée (kamenice, nesporno, traže šampanjac). Slijede sirovi jadranski škampi s emulzijom od smilja, kadulje, limete i maslinova ulja uz Guyonov Bourgogne Chardonnay.

Jakovska kapica poslužuje se s pestom od mišance i dalmatinskih orašastih plodova te s Guyonovim premier cru Meursault Charmes. Potrbušina palve tune pripremljena s beurre rougeom trebala bi uživati u društvu Guyonova Bourgogne Pinot Noira. Uz grdobinu Wellington točit će se klasični Gevrey Chambertin. Veliko finale obilježit će izvrsni Guyon Corton Grand Cru, prebogato vino koje će se degustirati uz dalmatinski ragu od janjetine i graška.

Cijena ove iznimne večere, koja ujedinjuje klasična burgundska vina s inovativnom dalmatinskom kuhinjom, iznosi 180 eura po osobi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.