Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CARSTVO KVARNERSKOG ŠKAMPA Rivica je ovoga vikenda pokazala zaista veliku formu s ultra svježim školjkama, škampima i hlapovima

Kad smo ovoga vikenda ušli u Rivicu nije nas dočekalo inače veoma profesionalno osoblje, što nas naravno nije smetalo jer smo pronašli drugu atrakciju. Rivičin akvarij na ulazu u restoran bio je krcat srednje velikim i velikim primjercima živih hlapova i jastoga koji su pozirali za fotografiju. Rivica je oduvijek sinonim za svježu ribu i jedno od tek nekoliko provjerenih mjesta na Kvarneru za prave, po knjizi pripremljene hlapove ili jastoge.

Koje smo, međutim, ovog puta preskočili jer smo ugledali ništa manje impresivne, još žive kvarnerske škampe. Njima jednostavno nismo mogli odoljeti. U Rivici su nam pripremili nekoliko jela s najvrijednijom kvarnerskom namirnicom. Sirovi škampi sa skutom bili su maestralni, ali glavno jelo, špagetata sa škampima, bilo je senzacija. Rivica, naravno, radi svoju tjesteninu, koja je izvrsna i precizno kuhana.

Ogromni mesnati rakovi bezuvjetno su najbolji koje smo probali ove godine. Zašto? Upravo zbog svježine, koja je istaknula njihovu mineralnost i neodoljivu slatkoću, pokazujući zašto kvarnerski škamp spada među najbolje na svijetu. Sasvim jednostavni, ali bogati umak dodatno je zaokružio jelo koje će sigurno pronaći mjesto na našoj listi najboljih jela ove sezone. Sve ostalo što smo probali u uobičajeno punoj Rivici bilo je na jednako zavidnoj razini.

Oštrige s kojima smo započeli večeru bile su fenomenalne. Bilo bi možda dobro i da Rivica servira Tabasco uz kamenice za potpuni doživljaj. Sirova riba također je briljirala, pogotovo ceviche od lubina sa slatkom voćnom crtom. Tartar od tune i tuna sashimi bili su standarno dobri. Zatim smo još dobili i gratiniranu kapesantu, koja nostalgično predstavlja 90 godina ovog važnog obiteljskog restorana, i mnogo vongola sa žara. Živa vatra skromne je vongole pretvorila u osebujno i intenzivno jelo.

Posebno su zanimljivi bili deserti. Rivica je poznata po sezonskim desertima od šparoga, a ove su godine napravili sladoled od šparoga, skute i meda. Ovaj kreativni desert u kojem se sreću lagana gorčina, slatkoća i svježina u potpunosti je uspio. Rivica je još jednom pokazala veliku formu u svom najvažnijem segmentu – svježoj ribi koju priprema nježnim metodama. Nekoliko tanjura donijelo je i atraktivnije prezentacije, što svakako pozdravljamo. Iako u restoranu ovoga puta nije bilo Dražena Lesice, vlasnika spiritus movensa Rivice, servis, a pogotovo vinski servis, funkcionirao je gotovo besprijekorno. Uz večeru smo pili Matoševićevu bijelu Grimaldu, koja je tek bila ušla u restoran. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.