Malo je što u hrvatskoj gastronomiji toliko zamamno, mirisno, raznobojno i apetitlih kao tržnice u svibnju i početkom lipnja. Možda još jedino tržnice krajem kolovoza i u rujnu. Danas je Dolac izgledao spektakularno i zanosno.
Glavnu su ulogu igrale dalmatinske trešnje, hruštovi glasovite gospođe Snježane iz Kaštela, koje su koštale 16 eura za kilogram, ali su se prodavale toliko brzo da bi netko tko nije vidio cijenu pomislio da koštaju najviše šest eura. Zagrebačke jagode ove subote na Dolcu koštaju umjerenih pet do sedam eura za kilogram.
Mladi grašak prodavao se za sedam do osam eura, a bob za pet, no naišli smo na jednog gospodina koji je nudio tri kilograma boba za deset eura.Mlade zadarske mahune koštale su deset eura, što je jednako kilogramu srednje kvalitetnog reza teletine i najboljem rezu svinjetine. Zato se veliki svežanj lijepih vrtnih šparoga mogao kupiti za četiri eura.
Ribarnica je, nažalost, podbacila. Osim nekoliko velikih srebrnih oslića i par kašeta sipe, gotovo da nismo vidjeli ništa privlačno a da nije stiglo iz uvoza. Možda smo došli prekasno.
Dolac subotom, kao i Kvatrić subotom, jedno je od najveselijih i najuzbudljivijih gastronomskih iskustava u cijelom Zagrebu. Dvije glavne zagrebačke tržnice subotom često pružaju puno više zadovoljstva od izlaska u restorane.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.