Točkica je jedan od najuspješnijih zagrebačkih kvartovskih restorana. Točkica, koja je sinoć proslavila svoj drugi rođendan, vješto kombinira tradicijsku hranu koja nije preskupa s modernim, često prirodnim vinima i vrlo lokalnim ugođajem; na troipolsatnoj večeri barem dvaput smo čuli genijalu Trešnjevačku baladu Zvonka Špišića i Drage Britvića.
Povodom drugog rođendana, Točkica se odlučila na gastronomski i vinski iskorak. U četvrtak navečer u Točkici je kuhao iznimno talentirani, tehnički besprijekorni chef Jurica Obrol iz lovranskog Ganeuma, uz vinsku pratnju Acija Urbajsa, jednog od najradikalnijih slovenskih prirodnih vinara.
Gospodin Urbajs, drag i autoironičan čovjek, prije petnaestak godina, dok se svijet prirodnih vina još oblikovao, svojim vinima s oznakom Anarchy ušao je u legendu. Danas njegova vina predstavljaju tek jedan stilski odsječak na žanrovski vrlo raznolikoj sceni prirodnih vina, čiji se mainstream ubrzano kreće prema eleganciji i bistroći. Urbajsova vina uglavnom su mutna, ne baš precizna, ali ona najuvjerljivija mogu biti fenomenalna.
Nakon nekoliko neobičnih Urbajsovih uvodnih pića, rođendanska je večera u Točkici započela impresivnim, cvjetno-voćnim i svilenkastim sivim pinotom iz 2022. godine, koji se odlično složio sa sjajnim zelenim tartarom od škampa. Chef Obrol okružio je kvarnerske škampe bosiljkom i mladim krastavcima kako bi dobio skladnu kombinaciju slatkoće, aromatičnosti i svježine. Sjedi, pet!
Slijedio je roastbeef odležan petnaestak dana u kojiju, s optimalno pikantnom majonezom od senfa i prženim oraščićima. Uz ovu originalnu verziju pastramija točila se Modra frankinja iz 2023., voćna, naglašeno svježa, supstancijalna, ali s viškom volatilne kiseline.
Rižoto s lignjama i fermentiranim crnim grahom bio je doslovno veličanstven: tehnički savršeno skuhan rižoto dobio je zahvaljujući grahu dodatne, duboke nijanse umamija. Uz Obrolovo malo remek-djelo od rižota pili smo modri pinot iz 2022., s dovoljno snažnim kiselinama neophodnima za tako bogato jelo.
Ostanek, oranž iz 2023. napravljen od chardonnaya, rizlinga i kernera, vino je koje se proizvodi u kompliciranim berbama kad priroda Aciju Urbajsu i njegovoj obitelji ostavi vrlo malo grožđa. Ostanek iz 2023. po intenzitetu i ekspresivnosti blizu je senzacionalnom vinu. S vremenom će vjerojatno dobiti na balansu.
Gusti, moćni Ostanek posluživao se uz pašticadu od teletine u umaku od govedine, garniranu slatkim minijaturnim, perfektno skuhanima krumpirima. Na kraju smo, uz žestoki slovenski sir s chutneyjem od jagoda i rotkvica, imali čast i zadovoljstvo kušati apsolutno briljantni Urbajsov cuvée iz 2006. godine. I ovaj put radilo se o chardonnayu, rizlingu i kerneru, ali u kristalno bistroj varijanti. Urbajsovo bistro bijelo vino staro devetnaest godina svježe je kao da dolazi iz preklanjske berbe – široko, zaokruženo, elegantno i još jako voćno. Ono pokazuje stvarni potencijal štajerske vinarije Urbajs. Rođendanska večera Jurice Obrola i Acija Urbajsa u Točkici svakako se ubraja među uzbudljivije ovogodišnje gastronomske događaje u Zagrebu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.