Sredina je svibnja i svakog vikenda ljudi idu na more kad god to vrijeme dopušta. Kvarner je najbliža turistička destinacija za Zagrepčane, ali i za Slovence, koji masovno jedu i uživaju na Opatijskoj rivijeri i kvarnerskim otocima. Nadalje, Kvarner je, uz Istru, uvjerljivo najprivlačnija jadranska gastronomska regija. Kvarner privlači i mnogo gostiju iz Austrije i Bavarske, kao i ponešto gostiju iz Italije.
Sredina svibnja krajnje je vrijeme za objavu našeg redovitog Kvarnerskog gastronomskog vodiča, koji smo ovaj put podijelili prema osnovnim restoranskim žanrovima. Evo, dakle, najboljih i najatraktivnijih kvarnerskih restorana za proljeće i ljeto 2025. godine.
Plavi podrum već je tridesetak godina kontinuirano najbolji riblji restoran u Hrvatskoj. Plavi Podrum uspješno kombinira najsvježije sastojke, vrhunska maslinova ulja, velika vina i finese visokog ugostiteljstva.
Rivica je pouzdan izvor vrhunske bijele ribe, velikih škampa i živih jastoga i hlapova.
Zijavica nema tako velik izbor ribe i rakova kao Plavi podrum ili Rivica, ali chef Stiven Vunić radi čuda od svojih uvijek besprijekorno svježih sastojaka.
Johnson je jedan od najpostojanijih tradicionalnih ribljih restorana u Hrvatskoj, s laganim, dobro odmjerenim dodirom moderniteta.
Navis nije primarno riblji restoran, ali uvijek raspolaže prvoklasnom ribom i rakovima. Ako ribari nisu izašli na more, Navis nikad ne prodaje zamrznutu ribu.
Otkako se ponovno otvorio prošlog ljeta, u Yacht Clubu smo jeli tri ili četiri puta, uglavnom nenajavljeni. Uvijek smo dobili vrlo dobru oboritu ribu, rakove i školjke, pripremljene bez ijedne veće greške.
Najade je beznadežno zastarjeli restoran, koji, međutim, drži izvanrednu oboritu ribu.
Jist je bezobrazno skup, ali kvalitativno gledano vjerojatno najbolji steakhouse u Hrvatskoj.
Bukaleta je jednostavna gostionica posvećena janjetini, koja već više od deset godina oduševljava i najzahtjevnije goste. Pokojni veliki chef Andrej Barbieri obožavao je Bukaletu.
Batak je uvjerljivo najpouzdanija roštiljarna na Kvarneru.
Od osnivanja 2018. godine, Matsunoki suvereno drži status drugog najboljeg japanskog restorana u Hrvatskoj, odmah iza Tekke.
Nami, smješten na opatijskoj glavnoj ulici, ugodan je restoran sa sasvim korektnim sushijem i sashimijem i zanimljivim vinima.
Nebo je uspješno obranilo Michelinovu zvjezdicu i to nakon odlaska njegovog osnivača, Denija Srdoča. Trenutno je Nebo najkonzekventniji fine dining restoran na Kvarneru.
Navis u ponudi ima degustacijski meni koji se temelji na doista sezonskim i vrlo svježim sastojcima. Chef Tino Sinožić spada među najtalentiranije hrvatske kuhare mlađe srednje generacije.
Ambiciozni chef Marin Pleše pretvorio je Krk u fine dining destinaciju. Gospodin Pleše radio je u nekima od najboljih hrvatskih fine dining restorana, poput Pelegrinija i Mana, a također je tri i pol mjeseca stažirao u čuvenom katalonskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, El Celler de Can Roca.
Chefovi Robert Benzia i Jurica Obrola u Ganeumu žongliraju između beskompromisnog ribljeg restorana, visoke bistronomije i comfort fooda. Ganeum zna biti jednako briljantan kad su u pitanju živi škampi i redizajnirane, nadahnute verzije klasika poput carbonare.
Hidden, koji je osnovao Deni Srdoč, najuzbudljiviji je restoran u Rijeci. Hiddenova mala jela od povrća, kao i nešto veća jela od mesa, ribe i rakova, beskrajno su zabavna i stalno vas tjeraju da se vratite. Hidden je oživio riječku gastronomiju.
Grad Kavana chefa Marija Štokića priprema niz naizgled jednostavnih, ali vrlo ukusnih jela, poput pršuta od tune s ljubičastim kiselim kupusom i čvarcima ili cannellona punjenih bakalarom, koji su razoružavajuće ukusni.
Alfred Keller, koji ima Michelinovu zvjezdicu, već nekoliko godina drži drugo najprestižnije priznanje za vinske karte utjecajnog američkog magazina Wine Spectator.
Sommelierka Danijela Kramarić najupućenija je osoba u cijelom hrvatskom restoranskom servisu, s kojom se trebate dogovarati oko odabira vina uz vaš ručak ili večeru.
Matsunoki se, kao i Alfred Keller, može pohvaliti visokim priznanjima Wine Spectatora.
Vinska karta jedinog riječkog restorana s Michelinovom zvjezdicom puna je klasičnih domaćih i međunarodnih vina, s ponešto hrvatskih raritetnih butelja.
Aktualna Navisova vinska karta može se činiti kratkom, no ako pažljivije pogledate u Navisove vitrine s vinima, možete pronaći niz spektakularnih butelja.
Cont je uvjerljivo najbolja pizzeria na Kvarneru, iako bi joj dobro došlo malo osvježenja u ponudi.
Yacht Club peče izvrsne napolitanske pizze. Ponuda piva i koktela je vrlo dobra.
Conca d’Oro, smještena nekoliko koraka od riječkog Korza, uzbudljiv je gastronomski bistro s odličnim pizzama iz prave krušne peći.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.