Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KVARNERSKI GASTRONOMSKI VODIČ ZA PROLJEĆE I LJETO 2025. Najbolji i najvažniji kvarnerski restorani u različitim žanrovima

Sredina je svibnja i svakog vikenda ljudi idu na more kad god to vrijeme dopušta. Kvarner je najbliža turistička destinacija za Zagrepčane, ali i za Slovence, koji masovno jedu i uživaju na Opatijskoj rivijeri i kvarnerskim otocima. Nadalje, Kvarner je, uz Istru, uvjerljivo najprivlačnija jadranska gastronomska regija. Kvarner privlači i mnogo gostiju iz Austrije i Bavarske, kao i ponešto gostiju iz Italije.

Sredina svibnja krajnje je vrijeme za objavu našeg redovitog Kvarnerskog gastronomskog vodiča, koji smo ovaj put podijelili prema osnovnim restoranskim žanrovima. Evo, dakle, najboljih i najatraktivnijih kvarnerskih restorana za proljeće i ljeto 2025. godine.

RIBA I RAKOVI

1. Plavi podrum, Volosko

Plavi podrum već je tridesetak godina kontinuirano najbolji riblji restoran u Hrvatskoj. Plavi Podrum uspješno kombinira najsvježije sastojke, vrhunska maslinova ulja, velika vina i finese visokog ugostiteljstva.

2. Rivica, Njivice, Krk

Rivica je pouzdan izvor vrhunske bijele ribe, velikih škampa i živih jastoga i hlapova.

3. Zijavica, Mošćenička Draga

Zijavica nema tako velik izbor ribe i rakova kao Plavi podrum ili Rivica, ali chef Stiven Vunić radi čuda od svojih uvijek besprijekorno svježih sastojaka.

4. Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnson je jedan od najpostojanijih tradicionalnih ribljih restorana u Hrvatskoj, s laganim, dobro odmjerenim dodirom moderniteta.

5. Navis, Opatija

Navis nije primarno riblji restoran, ali uvijek raspolaže prvoklasnom ribom i rakovima. Ako ribari nisu izašli na more, Navis nikad ne prodaje zamrznutu ribu.

6. Yacht Club, Opatija

Otkako se ponovno otvorio prošlog ljeta, u Yacht Clubu smo jeli tri ili četiri puta, uglavnom nenajavljeni. Uvijek smo dobili vrlo dobru oboritu ribu, rakove i školjke, pripremljene bez ijedne veće greške.

7. Najade, Lovran

Najade je beznadežno zastarjeli restoran, koji, međutim, drži izvanrednu oboritu ribu.

MESO

1. Jist, Viškovo, Rijeka

Jist je bezobrazno skup, ali kvalitativno gledano vjerojatno najbolji steakhouse u Hrvatskoj.

2. Bukaleta, Cres

Bukaleta je jednostavna gostionica posvećena janjetini, koja već više od deset godina oduševljava i najzahtjevnije goste. Pokojni veliki chef Andrej Barbieri obožavao je Bukaletu.

3. Batak Grill, Rijeka

batak-rijeka

Batak je uvjerljivo najpouzdanija roštiljarna na Kvarneru.

SUSHI

1. Matsunoki, hotel Bellevue, Mali Lošinj

matsunoki-interijer (1)

Od osnivanja 2018. godine, Matsunoki suvereno drži status drugog najboljeg japanskog restorana u Hrvatskoj, odmah iza Tekke.

2. Nami, Opatija

nami-moto

Nami, smješten na opatijskoj glavnoj ulici, ugodan je restoran sa sasvim korektnim sushijem i sashimijem i zanimljivim vinima.

DEGUSTACIJSKI MENIJI

1. Nebo, Hilton, Rijeka

nebo
Fotografije/Matija Djanešić

Nebo je uspješno obranilo Michelinovu zvjezdicu i to nakon odlaska njegovog osnivača, Denija Srdoča. Trenutno je Nebo najkonzekventniji fine dining restoran na Kvarneru.

2. Navis

navis-tuna

Navis u ponudi ima degustacijski meni koji se temelji na doista sezonskim i vrlo svježim sastojcima. Chef Tino Sinožić spada među najtalentiranije hrvatske kuhare mlađe srednje generacije.

3. Vila Rova, Krk

Ambiciozni chef Marin Pleše pretvorio je Krk u fine dining destinaciju. Gospodin Pleše radio je u nekima od najboljih hrvatskih fine dining restorana, poput Pelegrinija i Mana, a također je tri i pol mjeseca stažirao u čuvenom katalonskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, El Celler de Can Roca.

BISTRONOMIJA

1. Ganeum, Lovran

Chefovi Robert Benzia i Jurica Obrola u Ganeumu žongliraju između beskompromisnog ribljeg restorana, visoke bistronomije i comfort fooda. Ganeum zna biti jednako briljantan kad su u pitanju živi škampi i redizajnirane, nadahnute verzije klasika poput carbonare.

2. Hidden Wine Bistro, Rijeka

Fotografija/Matija Djanešić

Hidden, koji je osnovao Deni Srdoč, najuzbudljiviji je restoran u Rijeci. Hiddenova mala jela od povrća, kao i nešto veća jela od mesa, ribe i rakova, beskrajno su zabavna i stalno vas tjeraju da se vratite. Hidden je oživio riječku gastronomiju.

3. Grad Kavana, Rijeka

Grad Kavana chefa Marija Štokića priprema niz naizgled jednostavnih, ali vrlo ukusnih jela, poput pršuta od tune s ljubičastim kiselim kupusom i čvarcima ili cannellona punjenih bakalarom, koji su razoružavajuće ukusni.

NAJBOLJI VINSKI SERVIS

1. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj

michelin-hrvatska-alfred-keller

Alfred Keller, koji ima Michelinovu zvjezdicu, već nekoliko godina drži drugo najprestižnije priznanje za vinske karte utjecajnog američkog magazina Wine Spectator.

2. Plavi podrum, Volosko

Sommelierka Danijela Kramarić najupućenija je osoba u cijelom hrvatskom restoranskom servisu, s kojom se trebate dogovarati oko odabira vina uz vaš ručak ili večeru.

3. Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj

matsunoki-hugel

Matsunoki se, kao i Alfred Keller, može pohvaliti visokim priznanjima Wine Spectatora.

4. Nebo, Hilton Costabella, Rijeka

Vinska karta jedinog riječkog restorana s Michelinovom zvjezdicom puna je klasičnih domaćih i međunarodnih vina, s ponešto hrvatskih raritetnih butelja.

5. Navis, Opatija

Aktualna Navisova vinska karta može se činiti kratkom, no ako pažljivije pogledate u Navisove vitrine s vinima, možete pronaći niz spektakularnih butelja.

PIZZA

1. Cont, Rijeka

Cont je uvjerljivo najbolja pizzeria na Kvarneru, iako bi joj dobro došlo malo osvježenja u ponudi.

2. Yacht Club, Opatija

Yacht Club peče izvrsne napolitanske pizze. Ponuda piva i koktela je vrlo dobra.

3. Conca d’Oro, Rijeka

Conca d’Oro, smještena nekoliko koraka od riječkog Korza, uzbudljiv je gastronomski bistro s odličnim pizzama iz prave krušne peći.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.