Danas oko pola tri, prošetali smo Istravaganzom, koja se ove godine po drugi put održava u Zagrebu, na Strossmayerovu trgu. Vidjeli smo otprilike dvadesetak posjetitelja i sedam ili osam štandova. Osjetili smo težak, kemijski miris ulja od tartufa, koje se u velikim količinama uvozi iz Italije. Istravaganza je bez ikakve konkurencije najgori gastro festival koji se održava u Zagrebu.
Navodno je posvećena istarskoj gastronomiji, no na Istravaganzi ne kuha nijedan istarski chef. Kuhaju dva vrlo dobra chefa iz drugih dijelova Hrvatske, koje nećemo imenovati da im ne kvarimo reputaciju, a koji se nikad nisu bavili istarskom kuhinjom. Na festivalu ne sudjeluje ni jedan poznatiji istarski restoran. Po čemu je onda Istravaganza istarska? Po groznim čipsevima Pietro & Pietro, natopljenim kemijskim uljem od tartufa, i po mesu boškarina koje se ionako prodaje u brojnim zagrebačkim restoranima.
Istra je najpopularnija zagrebačka turistička destinacija, a Zagrepčani obožavaju istarsku kuhinju. Pa su se Dražen Petanjek iz tvrtke Natura Tartufi koja proizvodi čips Pietro & Pietro, i reper Marko Lasić Nered lani dosjetili organizirati Istravaganzu, ali se nisu potrudili dovesti istarske kuhare i restorane. Istravaganza je uistinu nečuvena gastronomska prevara, dostojna zaobilaženja u širokom luku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.