Keight Hilton Opatija veoma je dobar hotel, s pravih pet zvjezdica, vrlo profesionalnim osobljem, atraktivnim zatvorenim bazenom i spektakularnim rooftopom idealnim za organizaciju svih mogućih zabavnih i otmjenih domjenaka. Nedavno smo na Keightovu rooftopu s pogledom na more, opatijske parkove i krovove opatijskih vila uživali na promociji novog vizualnog identiteta obiteljske vinarije Poletti. Keight, otvoren lani, hotel je kakav je Opatiji neophodno trebao.
Međutim, Keight ima stanovitih problema s kulinarstvom. Keightov restoran Pierrot upravo je objavio pozivnicu za večeru na kojoj se predstavlja novi sezonski meni. Večera će se održati 22. svibnja, košta umjerenih 70 eura po osobi, a osobito je važno naglasiti da je sam Pierrot napisao kako je riječ o sezonskom meniju. Koji, međutim, ne sadrži ni jedan bitan sezonski sastojak, barem kad je riječ o proljeću.
Nema mladog graška, nema boba, nema jagoda, nema vrtnih šparoga, nema smrčaka… Nema jastoga i hlapova kojima je upravo istekao lovostaj. Keightov “sezonski” meni otvara se carpacciom od bijele ribe (nije navedeno koje) s emulzijom od agruma i salatinom. Neidentificirana bijela riba sasvim sigurno ne može biti sezonski sastojak. Agrumi definitivno nisu proljetni sezonski sastojak. Oni više pripadaju jeseni i zimi. Slijedi bruschetta s chutneyem od kruške, bademima i gorgonzolom. Što je, pobogu, proljetno i sezonski u gorgonzoli, chutneyu od kruške i bademima? Ne bi li bilo proljetnije ići s chutneyem od rabarbare i jagoda?
Glavno je jelo janjeća koljenica s couscousom, matičnjakom i rajčicom. Ovo bi možda moglo proći kao polusezonsko jelo, jer janjetina jest simbol proljeća. Ali budimo realni, hotelski restorani drže janjetinu cijele godine, a sezona one najcjenjenije mliječne janjetine davno je prošla. Ako je Keight želio naglasiti lokalni i donekle sezonski karakter svog sezonskog menija, na meni je trebao staviti lokalnu cresku ili krčku janjetinu. A rajčice, naravno, simboliziraju ljeto, a ne proljeće.
Naposljetku, “sezonska” večera u Pierrotu završava kremom od vanilije i slanom karamelom. E sad, kakve veze ovaj desert ima s bilo kojom sezonom, bilo kojim godišnjim dobom, a osobito proljećem? Svakako je dobro što Pierrot uvodi nove menije i organizira posebne promotivne večere. Međutim, usred proljeća promovirati meni bez ijednog tipično proljetnog sastojka kao sezonski meni dosta je neugodna nespretnost.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.