Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RESTORANSKA RECESIJA Je li počeo val snižavanja cijena u hrvatskim restoranima?

restoran-kuhinja-chef

Zagrebački bistro Nico’s uveo je, dakle, posebni vinski program, u kojem se desetak vina svaki tjedan toči za pet do šest eura za čašu. Nije riječ o akcijskim buteljama iz supermarketa već o vinima renomiranih svjetskih i hrvatskih vinarija poput Pieropana i Testamenta. Nico’s će uskoro promovirati novu vinsku kartu s bitno nižim cijenama šampanjaca. Lovranski Ganeum, gdje se zaista odlično kuh, u travnju je organizirao višesljednu večeru s najboljim sastojcima poput škampa, divljih šparoga i janjetine, i s wine pairingom za šezdeset eura, što je prvorazredna vrijednost za novac.

Maredo, jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana, zabilježio je veliki uspjeh s all you can eat brunchom za 25 eura. Maredo upravo uvodi novi meni s nizom privlačnih jela koja koštaju 10 do 20 eura; snižavaju se i cijene luksuznih pića. El Toro će za desetak dana predstaviti novi meni s prijateljskim cijenama. Kiyomijev all-you-can-eat dim sum za 28 eura puni je pogodak, kao i poslovni četverosljedni ručak za 27 do 30 eura. Sve više hrvatskih ugostitelja razumije da su potrošači prezasićeni visokim cijenama i da ih više ne mogu i ne žele plaćati.

U 2023. i većem dijelu 2024. restoranske cijene rasle su bitno više od inflacije, što je moralo izazvati negativnu reakciju restoranskih gostiju. Ovdje je važno istaknuti da i neki skuplji restorani, koji su jako dobro popunjeni, bilježe pad potrošnje po gostu. Ugostitelji sad, naravno, mogu reći da ulazne cijene i dalje rastu, što je djelomično točno.

No, dok su troškovi hrane u nabavi rasli brže nego danas, neki od najuspješnijih hrvatskih restorana uspijevali su držati cijene na jelovnicima pod kontrolom: u Batku ništa ne košta više od 15 eura, a niz jela počinje sa sedam ili osam eura. Rezultat: Batak otvara pet do šest novih restorana godišnje. U Asiji gospođe Chen velika glavna mesna jela koštaju 12 ili 13 eura, ručno izrađeni dim sum 4 do 6 eura, a ogromna porcija kraljevskih kozica 27 eura, što je ujedno i najskuplje jelo u Asiji. Rezultat: u Asiju na Zvijezdi subotom i nedjeljom često se ne može ući. Restorani će u svibnju okrenuti velik novac na pričestima, firmama i maturalnim večerama. Ali slijedi povratak u realnost: potrošači su, čini se, definitivno odlučili da su im hrvatski restorani preskupi.

Hrvatskom ugostiteljstvu, osobito onom izvan turističkih središta, prijeti restoranska recesija. Restorateri koji pažljivo prate tržište i raspoloženje gostiju upravo korigiraju cijene ili izlaze s novim, nižim ponudama kako bi izbjegli restoransku recesiju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.