Zagrebački Baltazar, koji je već ušao u peto desetljeće, svakodnevno se kulinarski pomlađuje. Ove je godine Baltazar odlučio redovito pratiti sezone. Prvi sezonski meni bazirao se na paškoj mliječnoj janjetini i postigao velik uspjeh, jer Hrvati, naravno, obožavaju janjetinu.
Slijedio je mjesec divljih šparoga s logično razrađenim menijem, koji je počinjao s juhom od divljih šparoga, obuhvaćao salatu , rižoto i izvrstan kuhani krumpir s divljim šparogama, da bi završavao fritajom s divljim šparogama i naribanim ljetnim crnim tartufom.
A sada u svibnju, na red su došli mali kozlići i slatki mladi grašak. Kozlići dolaze iz OPG-a Manuele Babić, mladi grašak raste na imanju obitelji Čimbur u Ivanić Gradu s kojeg dolazi i kompletni Baltazarov program mikrobilja. Osobito je važno da je Baltazar odlučio valorizirati slatki mladi grašak, jedan od gastronomski najplemenitijih proljetnih sastojaka. Naime, grašak je dostupan cijele godine jer dobro podnosi zamrzavanje. Stoga veoma malo restorana koristi i sezonski, svježi mladi grašak, neusporedivo slađi, kompleksniji i skuplji od zamrznutog.
Dosad su sa svježim mladim graškom redovito kuhali jedino u Theatriumu i Taču, no ovoga se proljeća mladi grašak pojavljuje u sve više restorana. Prošli smo tjedan probali fenomenalni grilani mladi grašak s kuglicama od pirea od graška na zelenom curryju; ovo autorsko jelo izašlo je iz imaginacije i znanja Vinodolova Kristijana Godinića. Bistro Pod zidom također je stavio mladi grašak na sezonski meni: njihova juha od mladog graška s pestom od medvjeđeg luka ugodno nas je iznenadila. Nadamo se da će i Baltazarove interpretacije mladog graška biti jednako ukusne i uspješne.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.