U Bakru smo nažalost vrlo rijetko. Grad je poznat po tome što su njegov lijepi zaljev u Jugoslaviji uništili industrijom, po Bakarskoj vodici i bakarskom baškotu. Bakarska vodica, ona koju je svojedobno proizvodilo Istravino, velika je sramota hrvatskog vinarstva, dok je bakarski baškot simbol ponosne bakarske pomorske tradicije ( u Bakru radi i pomorska škola).
U Bakru smo rijetko jer na tom području nikad nismo čuli za neki korektan restoran koji bi trebalo posjetiti. Ali ovih dana smo autom prolazili kraj Taverne Vidikovac, koja doslovno visi sa stijena iznad Bakarskog zaljeva.
Vidikovac je na klasična radnička konoba kroz koju svakiga dana prolazi mnogo ljudi koji rade na Kukuljanovu. U tom smislu on podsjeća na Putniku i Pun Pjat, dva izrazito popularna restorana u sličnom žanru.
Vidikovac nije ništa manje popularan. Kad smo stigli gotovo je svaki stol bio zauzet, a kad smo odlazili, veća grupa motorista iz Francuske dolazila je predahnuti od vožnje magistralom upravo u Vidikovcu.
Vidikovac nudi jela sa crne ploče, što je dobro. U restoranima treba što više naručivati sa crne ploče ako je imaju. Naručili smo fritaju sa šparogama, oslića sa žara i blitvu te njoke s kozicama. Dva od tri jela bila su vrlo dobra, dok se na jednom treba poraditi.
Iako nije izgledala najbolje zbog viška masnoće od maslaca, fritaja je bila veoma dobra. Uz šparoge, kuhinja je u fritaju dodala i kuhanu šunku koja je pojačala jelo i učinila ga zasitnijim nego što smo očekivali.
Fritaja bi u Vidikovcu, uz malo bolju prezentaciju, mogla biti u rangu onih u istarskim konobama. Ali trebala bi i biti jeftinija bez obzira na skupoću šparoga. Nije logično da obična fritaja bude jedno od najskupljih, ako ne i najskuplje jelo na crnoj ploči.
Drugo uspješno jelo bio je oslić sa žara. Vidikovac je imao svježeg oslića, nisu ga prepekli ali za puni doživljaj nedostajalo mu je kvalitetno maslinovo ulje. Blitva, ispravno poslužena bez češnjaka, također je bula dobra.
Najslabije jelo bili su njoki s kozicama. Sami zeleni njoki bili su dobro. Kuhani ali umak od rajčica bio je pun vrhnja i prekiseo. Ovom jelu treba značajno popraviti recepturu.
Vidikovac je ostavio dobar dojam, uglavnom zbog korektnih cijena i mjestimično kompetentnog kuhanja. Pogled na Bakarski zaljev dovoljan je za dolazak. Tri jela i dva gazirana pića platili smo 49 eura. Najskuplja je bila fritaja, što ne bi trebalo biti pravilo.
Kostrena
HRANA +3 PIĆE n/a SERVIS +3 AMBIJENT: +4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.