Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPEKTAKL U MEĐIMURJU Idući se vikend u Domu kulture u Štrigovi održava Festival pušipela, jednog od najuspješnijih  novih hrvatskih vinskih brendova

Urbanovo je međimurska vinsko-gastronomska smotra koja traje cijeli svibanj. Središnji događaj Urbanova svakako je Festival pušipela, koji se održava u Domu kulture u Štrigovi od petka 16. do nedjelje 18. svibnja.

Na festivalu sudjeluju 24 međimurske vinarije, uključujući one najpoznatije, nagrađene brojnim svjetskim priznanjima i etablirane na vinskim listama vodećih hrvatskih restorana, kao što su Štampar, Dvanajščak Kozol, Cmrečnjak i Jakopić, pa zaslužne veterane međimurskog vinarstva kuće Lovrec i Belović, kao i nove brendove poput St.Jeromea.

Festival Pušipela otvara se u petak točno u podne. Nakon 13 sati bit će dodijeljene diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina Štrigova 2025. Uručit će se, također, i posebna nagrada Franjo Lebar za najbolji sauvignon blanc, nazvana po jednom od pionira modernog međimurskog vinarstva.

Festival će u petak raditi od 12 do 19 sati, u subotu od 13 do 19 sati i u nedjelju od 14 do 19 sati. Ulaznice koštaju 25 eura i mogu se kupiti preko Eventim web stranice.

Priča o brendiranju pušipela govori o jednom od najuspjelijih suvremenih vinskih projekata u Hrvatskoj. Prije samo petnaestak godina gotovo nitko izvan Međimurja nije znao za pušipel, a u samom Međimurju proizvodila su se uglavnom otvorena vina. Danas međimurski pušipeli s lakoćom osvajaju zlatne i srebrne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, najvažnijem globalnom vinskom natjecanju.

Pušipel (šipon, furmint, moslavac) u proteklom je desetljeću upravo dramatično kvalitativno napredovao. No, uz vrhunska vina u različitim stilovima, od klasičnog pjenušca, preko suhih mladih, odležanih i single vineyard edicija, do slatkih verzija, za uspjeh pušipela zaslužan je i precizno definiran imidž. Danas svi znaju da su suhi pušipeli svježa, hrskava, blago aromatična vina koja  se sjajno slažu s hranom, mogu trajati i nisu preskupa. Pušipel je danas najprivlačnija i najpoznatija gastronomsko-turistička osobna iskaznica Međimurja, najsjevernijeg hrvatskog vinogorja.

Osim Festivala pušipela, svakako treba spomenuti i Dane otvorenih podruma, koji se održavaju 23. i 24. svibnja, kao i Urbanovo Gurman tjedan, koji traje do 18. svibnja. Tijekom Gurman tjedna restorani uključeni u projekt kuhat će jela koja se dobro slažu s najboljim međimurskim vinima.

Međimurje s vremenom može postati veoma relevantna restoranska regija; iz Međimurja, uostalom, dolazi jedan od najuspješnijih i najboljih gastronomskih profesionalaca, bivši prvi sous chef čuvenog londonskog Ledburyja Matija Bogdan, kao i više drugih talentiranih kuhara.

Manifestacije poput Urbanova efektno populariziraju vino i hranu u Međimurju, koje je svega sat ugodne vožnje udaljeno od Zagreba. Međimurje bi ujedno moglo postati prva hrvatska regija u kojoj će na razvoj restoranske scene presudno utjecati vino. Najbolja međimurska vina naprosto traže ozbiljne, ambiciozne gastronomske restorane u svim žanrovima, od lokalnih gostionica preko vinskih barova i bistroa do fine dininga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.