Počnimo prvo s dobrim stranama. Pivnica Cont je do prošle godine bio samo još jedan od restorana koji su nudili kakvu-takvu pubovski stiliziranu hranu koja je prije desetak godina bila korektna, ali danas izgleda pomalo zastarjelo. Zatim je Cont odlučio investirati u vrhunskog pizzajola Franka Rajkovića, koji je u pivnicu donio jako puno znanja o pizzi.
Cont je odmah, takoreći preko noći, postalo najbolje mjesto za pizzu u Rijeci. Što još uvijek nije težak zadatak. Iako Rijeka i Kvarner doživljavaju određenu pizza-renesansu, ambicioznijih pizzerija nema mnogo. Pizze od prošle godine vrlo se dobro sjećamo. Kvalitetu je potvrdila i danas, kad smo ponovno posjetili Cont nakon dužeg vremena. Pizza u Contu ostaje sasvim sigurno najbolja u Rijeci.
Gospodin Rajković jednostavno zna napraviti fantastično tijesto prepuno okusa, odlične teksture i ispravne razine pečenja. Što je ozbiljan kompliment. Gospodin Rajković također zna koristiti dobre sastojke, ali zna i kako ih ispravno koristiti. Primjerice, naša pizza sa San Daniele pršutom je bila izvrsna upravo zbog činjenice da su svi sastojci korišteni u dobroj mjeri te nisu uništili pizzu natrpavanjem nepotrebnih stvari. Dobra količina matovilca, dobra količina burrate, pinjola i ostalih sastojaka učinila je pizzu zaista izvrsnom, kao i njezino tijesto koje je prozračno, lagano i vrhunski pripremljeno. Klasična Margherita također je bila prepuna bogatih i prirodnih okusa.
Pizze su, dakle, u Contu vrhunske i zaslužuju sve pohvale za educiranje Riječana o tom kako bi pizze trebale izgledati. A sad krenimo na lošije, ili manje dobre stvari u Contu. S obzirom na to da gospodin Rajković očigledno ima veliki talent za pripremu pizze voljeli bismo vidjeti kreativnije njegove pizze. Ponuda pizza u Contu je zasad ziheraška. Margherita, šunka, pršut, mortadella i ostali općepoznati sastojci. Da bi krenuo u višu ligu, Cont bi trebao uvesti inovativne pizze s iznenađujućim kombinacijama, sastojcima i okusima. Time bi Cont mogao postati i nacionalno važna pizzerija. Zasad se ipak mora zadržati na regionalnim gabaritima.
Cont, naravno, trenutno nije gastronomski orijentiran. Bilo bi dobro kada bi postao punokrvna pizzerija i izbacio ostala jela, ali ne vjerujemo da će se to dogoditi. Nadalje, ponuda pića je blago rečeno katastrofa. Takva ponuda je možda mogla proći prije desetak godina, ali današnja scena piva u Hrvatskoj je puno snažnija i bolja. Cont bi kao pivnica treba podržati scenu i nuditi neka od najboljih hrvatskih craft piva koja idu uz pizze. Servis se mora drastično poboljšati. Amaterski servis, koji je u jednom trenutku iza šanka postao neugodan i glasan, nema što raditi u profesionalnom ugostiteljskom objektu koji radi neke od najboljih pizza u regiji. Cont ima potencijala za uspjeh na većoj razini od trenutne. Pitanje je hoće li ga iskoristiti. Račun za dvije pizze i dva piva platili smo 30 eura.
Šetališe Andrije Kačića Miošića 1, Rijeka
PIZZA +4 PIĆE +2 SERVIS +2 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.