Danas smo, kao i obično početkom turističke sezone, prelistavali web stranice jadranskih restorana. Pa su nas cijene hrane u jednom poznatom cavtatskom bistrou prilično ugodno iznenadile: paste i druga predjela koštaju između 17 i 22 eura, šest kamenica svega 22 eura, a živi hlap iz restoranskog akvarija 100 eura, što je gotovo pa rasprodaja.
Već smo pomislili da su i južnodalmatinski restorateri došli k sebi poslije zadnje dvije turbulentne sezone. Dok nismo pregledali vinsku listu. Visoko na listi među ostalim ekscesima, naišli smo na Laurent Perrier Rose za 465 eura!
Zašto ova cijene zaslužuje uskličnik (zapravo, barem tri uskličnika)? Zato što prosječna cijena kartona Laurent Perriera koji sadrži šest butelja iznosi oko 450 eura, a prosječna cijena jedne butelje kreće se između 70 i 80 eura.
Ali, eto, u bistrou u Cavtatu, koji ne pretjeruje s cijenama hrane, taj isti šampanjac košta 465 eura. Što je svakako komično. I cijene drugih šampanjaca uglavnom su pretjerane, uz još par ekscesnih. Baš nas zanima kome taj bistro kani prodavati LP Rose (inače vrlo dobro vino) za 465 eura. Zatim smo pregledali još malo aktualnih dubrovačkih i drugih dalmatinskih menija.
Cijene hrane uistinu nisu bitno rasle: kilogram vrhunske bijele ribe prodaje se za 130 do 140 eura (ili niže) a kilogram jastoga košta između 180 i 200 eura. Pa smo se prebacili na kvarnerske restorane. Cijene hrane u kvarnerskim restoranima nešto su niže nego u dalmatinskim: bijela riba u najboljim restoranima na Opatijskoj rivijeri košta između 72 i 115 eura. Veliki su rakovi desetak ili dvadesetak eura jeftiniji nego na jugu, dok su degustacijski meniji znatno jeftiniji.
U Plavom podrumu i u Navisu degustacijski se meniji mogu dobiti za stotinjak eura. Najjeftiniji degustacijski meni u zaista dobrom gastronomskom restoranu, lovranskom Ganeumu, 22. travnja koštao je 60 eura za šest sljedova, koji su uključivali škampe, divlje šparoge i janjetinu. U Dalmaciji takvo što ne postoji, a ni u Zagrebu. Vjerojatno ni u Istri, premda još nismo obišli sve važne istarske restorane više klase pa ne možemo jamčiti. No, razlike u cijenama vina između Opatijske rivijere i Dalmacije upravo su drastične. U Navisu, ozbiljno luksuznom restoranu hotela s pet zvjezdica, čaša Billecart Salmona, zaista vrhunskog non vintage šampanjca, košta 14 eura, a u cavtatskom bistrou boca non vintage Rosea, ponovimo, egzotičnih 465 eura, što bi prevedeno na čaše značilo da čaša Rosea bez oznake berbe u Cavtatu košta oko 65 eura!
A to nije jedini južni eksces s restoranskim i barskim cijenama: o mnogim drugim slučajevima, poput Moëta za 300 eura na Korčuli, pisali smo lani i preklani. Takva je politika cijena učinila hrvatski Jadran šire antipatičnim. Uz nekoliko iznimaka. Kvarner 2026. godine postaje Gastronomska regija Europe. Prilično nesporna činjenica da restorani Opatijske rivijere, kad je riječ o višim stilovima, predstavljaju najbolju vrijednost za novac u Hrvatskoj, pridonijeli su gastronomskoj afirmaciji cijelog Kvarnera, što će Kvarneru sasvim sigurno olakšati predstojeću, dosta neizvjesnu turističku sezonu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.