Dabiz Muñoz jedan je od najvažnijih modernističkih chefova. Muñozov madridski restoran DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice, jedan je od rijetkih zaista progresivnih restorana u elitnoj ligi svjetske gastronomske industrije. Muñozova hrana posve je originalna, temeljito istražena, krajnje sofisticirana ali prezentirana s okusima u prvom planu, s onim rijetkim osjećajem za to kako zaista doživljavamo hranu, koji imaju tek veoma rijetki chefovi.
Dabiz Muñoz ovih je dana u DiverXO-u predstavio Liquid Cuisine, novi koncept koji se ne može kategorizirati. Riječ je o tekućim recepturama koje su bezalkoholne i serviraju se uz jela, ali ne kao pairing već kao sastavni dio jela. Odatle i naziv Liquid Cuisine. Sve više ozbiljnih restorana uz degustacijske menije servira bezalkoholnin pairing. Uglavnom su to domaći sokovi, kombuche i slična fermentirana pića. Muñoz je otišao veliki korak dalje, inzistirajući na recepturama koje zaista nemaju alkohola (fermenti ga uglavnom imaju malo), mikrobiološki su posve pogodni za organizam i donose kompleksne, karakterne i jedinstvene okuse i teksture koji su na razini njegovih jela.
Posebno je zanimljivo da je konzultantica na ovom projektu bila hrvatska gastronomska promotorica Nastasja Chiara Petrić. Nastasja Chiara Petrić je kao stručnjakinja za fermentirane napitke radila je na razvoju prve generacije bezalkoholnog pairinga u Hiši Franko i na nizu drugih projekata, ali Muñozov Liquid Cuisine, napisao je na Facebooku promotor Hrvoje Petrić, nešto je sasvim drukčije. “Sve se neprestano detaljno biokemijski analiziralo u specijalističkim laboratorijima, vremenski limit nije postojao, bilo je važno samo da je savršeno, jedinstveno, nikad viđeno, daleko bolje od ikoga,” napisao je Petrić, “Dabiz je svakim danom pomicao granice…imao je viziju i hrabrio cijeli tim. Rekao bi im ne brinite, sigurno postoji netko na svijetu tko će znati kako taj proces tehnološki izvesti, vi samo razvijajte okuse i teksture, sve se može riješiti. Rezultat je fantastičan!”
Iako su bezalkoholne opcije sve traženije, one su i u najboljim svjetskim restoranima često prebanalne da bi pratile ozbiljnu hranu. Stoga se nadamo da će Muñozova ideja Liquid Cuisine imati značajan utjecaj na svjetsku restoransku scenu, kao što su to svojedobno imale ideje koje su dolazile iz laboratorija Renea Redzepija u Nomi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.