Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Goran Hrastovčak i njegov tim u porečkom Spinnakeru značajno su digli ljestvicu. Romb i ravioli od koprive s rakovicom briljiraju 

Chef Goran Hrastovčak u porečkom Spinnakeru kontinuirano istražuje lokalni gastronomski izričaj. I to radi veoma uspješno Otkad je preuređen, Spinnaker je jedini pravi fine dining restoran u Poreču, gradu koji nije prepoznat kao gastronomska destinacija. Situacija se, međutim, upravo dramatično mijenja.

spinnaker-sala-3

Prije dvije godine na otočiću Sv. Nikola u hotelu Miramare restoran su otvorila čuvena talijanska braća Cerea, čiji restoran Da Vittorio u Bergamu godinama ima tri Michelinove zvjezdice. Krajem godine na porečkoj rivi restoran otvara velika slovenska chefica Ana Roš, koja također ima tri Michelinove zvjezdice u svom restoranu Hiša Franko u Kobaridu. Već za ekoliko tjedana progresivni dvojac Tvrtko Šakota i Marko Turković, chefovi zagrebačkog Nava i Bekala, otvaraju Fogo u prostoru porečke Pentole, jedan od uzbudljivijih restoranskih koncepata koje su hrvatske plaže dosad vidjele.

Sva ta otvorenja drastično mijenjaju gastronomsku poziciju grada koji do prije pet godina nije imao gotovo nijedan ambiciozni restoran. I sva su povezana s s hotelskom kućom Valamar, koja s ovim projektima i najavom otvorenja luksuznog hotela Pical iduće godine, silovito preuzima gastronomski primat na obali. 

Valamarov restoran Spinnaker mjesto je s kojeg je sve počelo. Na večeri u Spinnakeru uvjerili smo se da uz svu konkurenciju koja stiže u grad, chef Goran Hrastovčak i dalje čvrsto drži poziciju. Spinnaker nudi dva jelovnika, jedan posvećen cijeloj Istri, s raznim jelima koja predstavljaju specifične istarske mikrolokacije i njihova tradicionalna jela, i drugi, također istarski, koji se mijenja po sezonama. Izabrali smo drugi jelovnik koji je trenutno pun zelenih proljetnih nota.

Jelovnik počinje raskošnim pozdravima iz kuhinje. Posebno dobar je bio svježi zamotani list zelene salate s pinjolima i dvije vrste grisina. U drugoj turi pozdrava apsolutni pobjednici bili su palačnika s majonezom koju rade u Spinnakeru i fantastični mali taco s gljivama i sirom Veli Jože. Kruh i maslinovo ulje, nezaobilazan ritual u Istri, u Spinnakeru podrazumijeva vrlo dobru focacciu i izbor tri monosortna ulja uljare B10.

Službeni dio jelovnika počinje slasno. Tartar od gofa s osvježavajućom vodom krastavaca i velikom količinom agruma sadrži sve poželjne osvježavajuće note za početak večere. Najbolji slijed bila je pašta. Neonski zelena tjestenina na prvi se pogled izgubila u zelenom bilju, da bi se zatim ponovno istaknula kad je osoblje na tanjur stavilo podjednako koloritan umak od rakovica. Ravioli od koprive, špinata i palente bili su tehnički perfektno kuhani, dok je umak od rakovica bio prepun specifičnog bogatog okusa koji je cijelo jelo digao na impresivnu razinu. Jedan od boljih tanjura s tjesteninom u zadnjih nekoliko mjeseci. Što nije mala pohvala.

Visoku tehničku razinu chef Goran Hrastovčak potvrdio je i s rombom. Osim odličnog romba koji je pokazao svu raskoš ove vrijedne ribe, Spinnaker je jelo oplemenio škampima i kavijarom i tako dobio ultimativno luksuzno jelo zaokruženo finim beurre blancom. Niz impresivnih jela nastavio se svinjskim obrazima i kremom od celera te divljim šparogama.

Deserti pastry chefice Dragane Kovačević, lijepo su zatvorili večeru laganim voćnim okusima s lokalnim dodirom. Spinnakerov tim kuha čisto, bez neforsiranih pogrešaka, i u jelima vješto spaja vrijeme i prostor. Posebno je zanimljiv vinski dio priče. Wine pairing u Spinnakeru, naime, stoji samo 36 eura, što je sigurno najbolja vrijednost za novac koju smo vidjeli za jako dugo vremena. I za taj se novac dobiju neka od najboljih hrvatskih vina. Dok je hrana fokusirana na Istru, vina dolaze iz svih hrvatskih vinskih regija. Tako su se na našoj večeri točile etikete Erdora, Markusa, OMO Milana Budinskog i Benvenuti vina. Spinnaker definitivno ostaje esencijalni porečki restoran. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.