Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvi Malvazija Day vinarije Cattunar bio je veliki uspjeh. Točili su desetak berbi i stilova, ali i raritetne arhivske malvazije

“Malvazija je danas na možda 60 posto svog potencijala. Teran je na 40 posto,” rekao nam je Franco Cattunar, jedan od najvažnijih protagonista istarske i hrvatske vinske scene na jučerašnjem prvom Malvazija Dayu koji je organizirao. ”Ali i takvi postoci su dobri. Kad smo počinjali, nismo počeli od nule. Zapravo smo s malvazijom počeli ispod nule,” rekao je gospodin Cattunar dok smo razgovarali na njegovom predivnom imanju s pogledima na impresivne vinograde.

Cattunar nam je ispričao simpatičnu, znakovitu anegdotu sa svojih početaka: “Kad sam jednom svom preprodavaču u Trstu dao karton uzoraka da podijeli ugostiteljima, pitali zašto im dajem vina za miješanje s vodom. U takvom je stanju bila istarska malvazija kad sam počeo profesionalno proizvoditi vina.” 

U tridesetak godina, istarska je malvazija, kao što znamo, napravila kvantni skok. Ali za Franca Cattunara prava stvar tek počinje. On želi još strožu kontrolu kvalitete, raznolikije stilove malvazije i različita dozrijevanja. Sve je to vinarija Cattunar pokazala gostima na svojoj terasi tijekom prvog izdanja Malvazija Day festivala. Prvi Malvazija Day organiziran je bez velikih najava i objava, više kao testni festival za buduće izvedbe. No i kao mali, gotovo intimni festival pokazao se veoma uspješan. Malvazija Day je okupio stotinjak gostiju. Teško je zamisliti bolji provod na topli proljetni dan od kušanja malvazija u Novoj Vasi. Cattunari su se ozbiljno potrudili za prvo izdanje. Na malim štandovima ekspertno su točili i objašnjavali malvazije, uz dobra mala jela i živu glazbu. Cattunari su točili desetak različitih malvazija. 

Vinarija Cattunar najpoznatija je po znanstvenom istraživačkom projektu Četiri zemlje koji je odigrao ključnu u afirmaciji jedinstvenog istarskog terroira. Četiri zemlje kod Cattunara nisu samo marketing već ozbiljna znanstvena studija pokrenuta u suradnji s Porečkim Institutom za poljoprivredu, koji je pokazao da pedesetak vinograda obitelji Cattunar leže na sve četiri vrste istarske zemlje: bijeloj, sivoj, crvenoj i crnoj zemlji. Uz standardno odlične malvazije s različitih položaja, Cattunar je točio i neke raritete. Macerirana malvazija iz duplom magnuma koja tek treba izaći na tržište ostavila je odličan dojam. Osim platinastog Nona i izvrsnog pjenušca Evita od malvazije, chardonnaya i sivog pinota, Cattunar je predstavio i nekoliko vina iz arhive poput malvazija iz 2008.  ali i 4 terre iz berbe 2015. Treba napomenuti da Cattunar ima jednu od većih arhiva u Istri. Veselo društvo koje je došlo na festival moglo je ozbiljno proučavati potencijal malvazije kod jednog od najvažnijih proizvođača vina na fenomenalnoj lokaciji, uz osobnu prezentaciju članova obitelji Cattunar.  Teško da može bolje. Stoga nije čudo da su Cattunari već počeli razmišljati da 30. travnja proglase svojim danom malvazije i festival pretvore u tradicionalno druženje u Istri. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.