Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ELLIN PRVI RESTORAN S TRI ZVJEZDICE Svi bismo u restoranima trebali uživati kao ova djevojčica u pariškom Le Cinqeu

Restorani nažalost više nisu mjesta u kojima se prvenstveno uživa u hrani. Oni najbolji su statusna mjesta na kojima su marketing, ambijent i show ponekad važniji od kuhanja, gosti se žele fotografirati sa slavnim chefovima i, naravno, snimiti sebe i sve što su jeli da bi to pokazali drugima. Kad su vam restorani posao, situacija je još gora. Morate jesti kritički, pamtiti, analizirati i, naravno, detaljno snimiti sadržaj za portale i društvene mreže. Atmosfera u vrhunskim restoranima češće podsjeća na dosadan akademski skup nego na mjesto na kojemu se čovjek raduje životu.

U svemu tome lako se gubi visceralni, iskonski osjećaj iznenađenja i sreće koji vrhunski restoran može izazvati u svakom gostu. Za to, uostalom i rade najbolji  chefovi i brigade na svijetu. Savršena izvedba koja u gostima izaziva upravo to, iznenađenje, užitak i radost, mjerilo su njihova rada. Francuski slastičar Nicolas Tonini taj divni osjećaj odlaska u dobar restoran na svom Instagram profilu vraća uz pomoć svoje kćeri Elle. 

Ella je simpatična pametna djevojčica koja s tatom obilazi najpoznatije francuske restorane i hotele. Naravno, Ella je svugdje prvi put, zaigrana je i znatiželjna i njene reakcije su upravo ono što bismo svi trebali vratiti kad idemo u restorane. Nedavno je Ella prvi put u životu bila u restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Tata ju je odveo u najvišu ligu, u Le Cinq, restoran legendarnog pariškog hotela palače Georges V. Le Cinq je jedan od najboljih francuskih restorana svih vremena, sinonim za elegantnu francusku kuhinju najvišeg stila.  

Ella se posebno odjenula za Le Cinq, napravila rep, probala aperitiv na baru (bezalkoholni naravno) a onda herojski prošla kroz degustacijski meni s potpisnim jelima chefa Le Cinqa Christiana Le Squera. Ella je izdržala je više od četiri sata za stolom, bez distrakcija (osim što je povremeno snimala tatu). Svatko tko ima malu djecu zna da je riječ o poduhvatu za Guinnessovu knjigu rekorda. U jednom trenutku su je omotali u dekicu jer joj je bilo hladno u haljinici, grimiznu svilenu dekicu napomenimo i to kao znak razine servisa i stila u Le Cinqueu. Prije večere objasnila je pratiteljima da se uz Le Cinqeov meni mogu naručiti četiri nadopune, šparoge, kavijar, sireve i jastoga. “Uzet ću sve četiri!” najavila je entuzijastično.

Elli je svako jelo u Le Cinqeu bilo totalno iznenađenje i oduševljenje. “Ovo je najbolja majoneza ikad!”, “Prozirne kuglice? Ne vjerujem”, “Poriluk ima ovakav okus?” “Hoćeš da ti pokažem kumkvat rap? (onda repanje na riječ kumkvat)” “Hoću li se napiti od whiskyja u desertu?” komenirala je Ella neumorno. Jedina jela na koje se malo namrštila bili su bisque od jastoga i wagyu s krvavicom. “Mrzim krvavice, to je sušena krv,” objasnila je, ali ipak je probala i ponovno se oduševila.

Ella je na kraju od osoblja dobila ružu, kolačiće za uspomenu na svoju prvu večeru u Le Cinqeu i sretna i puna dojmova u kompletnoj svečanoj odjeći s večere uskočila u oblak od kreveta u sobi luksuznog pariškog Georgea V. Svi bismo, zaista, barem povremeno u restoranima trebali uživati iskreno i nesputano kao mala Ella. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.