Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na kasnom ručku u Navisu pojeli smo odličnu divlju oradu s divljim šparogama i fenomenalne sirove dondole i kamenice. Čaša šampanjca Billecart Salmon košta 14 eura.

Terasa restorana opatijskog five star hotela Navis ima prelijepi pogled na Kvarner i gotovo da visi nad morem. Navisova je terasa idealno mjesto za kasni popodnevni ručak, promatranje mora i mirisanje svega što cvjeta u proljeće. “Nažalost, danas nema škampa, vrijeme je bilo loše,” odmah nas je obavijestio Tino Sinožić, jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova mlađe srednje generacije. Pa nam je za predjelo donio fini kremasti carpaccio od brancina, odlične sirove kamenice i fenomenalne sirove dondole.

Navisove sirove dondole jučer su predstavljale esenciju svega što volimo u školjkama: mineralnost, jod, puno svježine i dubinu okusa koji se ne može oponašati. Mogli smo ih pojesti dvadeset, da se na roštilju već nije pekla oveća divlja orada. Da se razumijemo, nemamo ništa protiv uzgojene ribe. Često je jedemo. Ali vrhunska, svježa oborita riba klasa je za sebe. Ni jedna uzgojena bijela riba koju smo dosad probali, uključujući i velike francuske brancine, ne stane u istu rečenicu s jučerašnjom oradom, koju je gospodin Sinožić ispekao perfektno sočno: riba je imala nježnu čvrstu teksturu s prepoznatljivim, snažnim okusom jadranske orade i optimalno hrskavom kožom.

Uz oradu smo dobili zdjelu divljih šparoga, onih pravih, žestoko aromatičnih i ugodno gorkih, koje očigledno nisu vidjele zamrzivač. Navis je svakako poboljšao kvalitetu kruha; sada servira vrlo fini sourdough uz kojeg se donosi slasni normandijski maslac. Navisova ulja, iz maslinika u okolici Brtonigle koje su nedavno proširili, aromatična su, elegantna i fenomenalna, posebno Buža. Zanimljivo da su cijene šampanjca prilično prijateljske. Jako dobri Billecart Salmon košta 14 eura za čašu. Osim Billecarta, pili smo vibrantnu Kozlovićevu Malvaziju Selekciju iz 2021.

Kad smo odlazili, pred zalazak sunca, chef Sinožić pokazao nam je veliku posudu sa živim škampima, koji su upravo stigli u restoran. Nažalost, nismo imali vremena za potencijalno genijalan desert: škampe na žaru s par čaša šampanjca. Navis je i jučer, u savršeno proljetno opatijsko popodne, pokazao da je jedan od kontinuirano najboljih kvarnerskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.