Proljetni jelovnici u hrvatskim su restoranima već godinama gotovo standardizirani. Proljeće u svim restoranima primarno obilježavaju šparoge i niz drugog zelenog povrća koje je rijetko gdje zaista istaknuto, pa je proljeće u restoranima postalo pomalo predvidljivo.
Proljetne namirnice, naprotiv, stvorene su za kreativna, lepršava jela koja stvaraju osjećaj novog buđenja nakon uspavane zime i teške hrane. Hidden ovdje iskače prilično originalnim proljetnim menijem. Neka jela konceptualno su gotovo ista kao zimska. Crna slavonska svinja, steakovi i kozlić odmah asociraju na zimu. Ali Hiddenov chef Željko Vukićević dao im je proljetnu svježinu naglašenu iznenađujućim okusima i tehničkom preciznošću.
Hiddenov proljetni jelovnik nije opširan; tri hladna jela, dva topla predjela i tri glavna jela. Dovoljno raznoliko za goste i dovoljno kratko da restoran ostane fokusiran. Sva su jela jednostavna, krajnje zabavna i ambiciozna u poznatom Hiddenovu bistronomskom rukopisu. Hidden i dalje isporučuje neka od najboljih jela koja je Rijeka ikad vidjela.
Ovog smo puta preskočili hladna predjela iako neka zvuče veoma privlačno, posebno charcuterie s jadranskim kozicama, hrenom i porchettom. Zato smo probali gotovo sve ostalo. Arancini s dagnjama, šparogama, aiolijem i kajenskim paprom su briljantni, dodir zelenog proljeća dao im je odličan Hiddenov kućni pesto. Dok su arancini okusom nešto jednostavniji ali ništa manje zanimljivi, agnolotti s kozlićem su kompleksno jelo vrijedno da ga se jede s pažnjom.
Svaki komad ove tjestenine ima drukčije punjenje i gotovo svaki je zasebno iznenađenje. Dugo kuhani kozlić je fantastičan, ali jednako su vrijedni i skuta i palenta. Jus od kozlića i umak od dimljenog sira dodatno su podigli ovo odlično jelo. Među glavnim jelima najbolja nam je bila skuša rezana butterfly metodom, s neonski zelenim umakom od jalapeña. Iako bi umak mogao biti žešći, Hidden dobro čita svoju publiku, pa je ljutina papričica tek blaga i u pozadini.
Skuša je prepuna bogatih masnoća, što se i očekuje od plave ribe, a Hidden uz nju poslužuje romanesco koji je s umakom od jogurta sasvim lijepo kontrirao bogatoj ribi. Crna slavnoska svinja je možda i najveće iznenađenje Hiddenovog proljetnog jelovnika. Iako se u hrvatskim restoranima crna slavnonska svinja uglavnom prezentira u teškim jelima ili sporo pečena, Hidden je tretira kao steak, pa je dodatno oplemenjuje svježim proljetnim mrkvama i medvjeđim lukom. Rezultat je proljetno jelo s puno zelenih nota i mesom koje pokazuje gastronomski potencijal ove nevjerojatne autohtone pasmine.
U Hiddenu smo probali i jedan od najboljih deserata u riječkim restoranima. Klasične crêpes Suzette maestralno su zaključile odličan ručak u centru grada. Hiddenov proljetni jelovnik još je jednom potvrdio da ni nakon dvije godine restoran kojeg je pokrenuo chef Deni Srdoč ne ne pokazuje ni naznake kreativnog zamora. Uz ručak smo pili odličnu Valpolicellu. Hidden je, osim za hranu, dobro mjesto za istraživanje stranih vina sa solidnim izborom vina na čaše. Račun smo platili 131 euro.
Andrije Medulića 8, Rijeka
HRANA +4 VINO 4 SERVIS +4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.