“Sve je počelo kad je kompletno vodstvo Valamara zaduženo za gastronomiju prije više od godinu dana došlo na večeru u Nav. Tada smo se upoznali i došli na ideju o suradnji,” rekao nam je u nedjelju ujutro Tvrtko Šakota, najvažniji hrvatski progresivni restorater, chef Nava i mastermind Bekala i Sala. “Naši razgovori o tome da u Poreču u suradnji s Valamarom otvorimo neformalniji gastronomski koncept trajali su dulje od godinu dana i Bekal se pokazao idealnim za takav projekt.”
Glavni Šakotin i Turkovićev uvjet bio je da restoran u Poreču radi po istim standardima po kojima rade njihovi restorani u Zagrebu. “To nije tipičan model suradnje u velikim hotelsim kućama i moram reći da su ljudi iz Valamara tu pokazali veliku otvorenost,” kaže Šakota. Jedan od glavnim Valmarovih aduta u ovoj suradnji, pojašnjava, bila je kvalitetna infrastruktura. “Valamar već radi s nizom izvrsnih dobavljača, malih lokalnih proizvođača koje mi možemo još jače afirmirati. Naš je glavni zahtjev bio da nabavu i posao organiziramo po standardima po kojima rade naši zagrebački lokali. Na kraju smo se složili oko ulaska u sadašnju Pentolu. Zaključili smo da na tom prostoru možemo napraviti uspješan projekt. Marku i važno je donijeti stvarnu dodatnu vrijednost i u tome imao veliku podršku Ljudi iz Valamara razumjeli su što želimo,” kaže Šakota.
Fogo by Bekal radit će po istim standardima, s lokalnim proizvođačima u prvom planu, kao i drugi restorani u Šakotinu sustavu. Tvrtko Šakota i Marko Turković tijekom osobno će kuhati u Poreču. “Nabava će biti ustrojena kao i u Navu i Bekalu. Poslovni je model vrlo sličan što je značajno budući da je Valamar golema korporacija,”naglašava Šakota.
Fogo by Bekal za ručak će biti pizza-pasta-grill restoran ali na sasvim drugom nivou od onoga što povezujemo s takvim konceptom, “Mislimo da se i od pizza-pasta grill koncepta može učiniti nešto uistinu gastronomski vrijedno. Sve recepture će biti naše, radit ćemo svoju tjestinu, peći ćemo čevape i burgere s dodatkom mesa boškarina, koristit ćemo isključivo svježe tartufe kad god ih uspijemo nabaviti,” najavljuje Šakota. Navečer će Fogo biti nešto drukčiji, sličniji Bekalu.
“Upravo nadograđujemo dva velika japanska roštilja, na kojima ćemo pripremati većinu jela. U ovoj ćemo sezoni razviti Bekalov a la carte meni, a idućeg ćemo ljeta dodatno razvijati projekt. Mislim da će otvaranje velikog luksuznog hotela Pical bitno promijeniti porečki turizam i gastronomsku scenu i otvoriti novi prostor za razvoj. Još jednom moram naglasiti da imamo zaista veliku Valamarovu potporu,” završio je Tvrtko Šakota.
Otvaranje restorana Fogo by Bekal najveća je ovogodišnja senzacija na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Riječ je o prvom ulasku malog neovisnog modernističkog restoranskog sustava u veliku korporaciju. Najbolje stvari u rock and rollu i hip hopu događale su se kad je underground ulazio u mainstream. Ulazak Šakotina i Turkovićeva undergrounda u mainstream može stvoriti novi model funkcioniranja hrvatske gastronomije na moru. Fogo by Bekal (fogo znači vatra na lokalnim istarskim dijalektima) trebao bi se otvoriti 20. svibnja u prostoru Pentole, Valamarova bistroa na plaži.
Dolaskom Ane Roš, Tvrtka Šakote i Marka Turkovića u Poreč, uz već postojeći Miramare trozvjezdane Michelinove braće Cerea, i uz najavu dolaska još jednog glasovitog talijanskog Michelinova chefa u novi hotel Pical koji se otvara u ožujku iduće godine, Poreč, čini se, postaje najvažnije gastronomsko središte u Istri.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.