Što povezuje London, Singapur i Švicarski skijaški resort Verbier? Elitni lifestyle koji na ovim lokacijama dobiva puni smisao; luksuz, ekskluzivu i diskreciju. Omiljena su to mjesta aristokratskih obitelji, vodećih biznismena i celebrityja. Igralište s najskupljom travom i zlatnom kapijom. Igra se jako i troši se jako, bez kompromisa. Butici elitnih brendova, bespoke krojačke radnje i Michelinovi restorani na svakom su koraku. No osim bogate klijentele i raskošne ponude, posjetitelji iz cijeloga svijeta ovdje dobivaju pristup vinskom hramu za meditaciju najvišeg stupnja.
Slogan Stvoren od vinoljubaca za vinoljupce vrlo uspješno živi od 2015. godine kad je 67 Pall Mall otvorio vrata u srcu povijesnog londonskog St.Jamesa, svega nekoliko metara od čuvene Engleske vinoteke Berry Bros. & Rudd. Klub je osnovao bivši bankar i kolekcionar vina gospodin Grant Ashton, s vrlo jasnim ciljem; okupiti ljubitelje finih vina i ponuditi im široki izbor najboljih vina po razumnim cijenama. Deset godina kasnije, 67 Pall Mall čini elita ljubitelja vina, a klub ima jednu od najopsežnijih vinskih karti u svijetu. Uz londonski, otvorene su i podružnice kluba u Singapuru i Švicarskoj a uskoro se otvaraju i u Francuskoj i Australiji.
U suštini, 67 Pall Mall je prva grupa privatnih luksuznih vinskih klubova na svijetu i to funkcionira besprijekorno. Njihovi klubovi su proaktivne platforme, na kojima se susreću istomišljenici i zajedno uživaju u vinima. I nije to ništa slučajno, jer je začetnik kluba gospodin Ashton želio upravo to, podijeliti svoju vinsku kolekciju s drugim ljudima, ali i kušati druga svjetska vina po pristojnim cijenama. Bilo da je riječ o vinskim entuzijastima i početnicima ili ultraprofesionalaca s titulom Master of Wine, u 67 Pall Mallu svi imaju isti tretman. Premda klub nudi iskustvo visokog luksuza, cijene vina, naručito vina na čaše, nisu jako visoke. To sve znači da 67 Pall Mall u odnosi na druge privatne klubove jednakosti članova i druželjubivosti daje prednost nad ekskluzivnošću i luksuzom.
Članstvo u klubu otvoreno je svima. Jedini uvjet je da potencijalni član dijeli sustav vrijednosti i ponašanja s drugim članovima. Za 67 Pall Mall to su strast, autentičnost i promicanje kulture. Novog plana predlažu i u klub uvode postojeći članovi. Članstvo se obnavlja svake godine. Članstvo u 67 Pall Mallu može se dobiti u više kategorija, ovisno za koju se novi član klasificira. Cijena godišnje članarine je 2500 funti, za članove mlađe od 35 godina 1650 funtia za vinske profesionalce 1250 funti. Sa članstvom u londonskom 67 Pall Mallu ulazite u globalno članstvo, u postojećim i budućim klubovima. Neslužbena informacija je da 67 Pall Mall danas ima oko 10.000 članova. To sugerira dvije stvari; ponajprije uspješnost franšiznog koncepta te golemi benefit koji klub nudi članovima u kontekstu kušanja vina, edukacije i možda najbitnije, networkinga u kojem vinar, sommelier, chef, uvoznik i vinski autor nekoliko sati sjede za istim stolom. Rezultat? Zasigurno veći i kvalitetniji od diskusije na socijalnim mrežama, jer ravo znanje i informacije prenose se osobno i uživo.
No što kada se učlanite u 67 Pall Mall? Koje su opcije i što očekivati? Prvo i najbitnije za ljubitelje vina, 67 Pall Mall u Londonu raspolaže vinskom listom od 5000 etiketa iz 42 zemlje, od kojih se nevjerojatnih 1000 vina toči na čaše. U vinskom podrumu kluba trenutačno je oko 30.000 boca vina. Nisu to samo najfinija svjetska vina, već i cjenovno pristupačnija. Marže na vina su vrlo pristojne, gotovo minimalne, jer klub članarinama kontrolira troškove nabave i cijene vina. U pravilu, u većini londonskih restorana marže na vinima su puta četiri, pa čak i puta pet u strogom centru na ekskluzivnijim mjestima. Da bismo naglasili težinu ove vinske karte, moramo reći da je ona jedna od svega nekoliko tako opsežnih arti na svijetu. Od najraritenijih edicija šampanjaca, čarobne Burgundije, odležanog Bordeauxa do vina Novog svijeta, članovima vina poslužuje vojska stručnog osoblja.
U londonskom 67 Pall Mallu radi devetnaest sommeliera, servis i ugođaj su besprijekorni. Član kluba na iPadu može dobiti sve informacije o vinima uključujući opise, recenzije i zanimljivosti o proizvođačima. Tim vinskih profesionalaca u klubu je fantastičan. Ronan Sayburn Master Sommelier, nekadašnji dugogodišnji glavni sommelier kluba, danas je glavni direktor Court of Master Sommeliers uz Masters of Wine, najviše vinske institucije vinske naobrazbe. Danas tu funkciju obnaša dankinja Kathrine Larsen-Robert MS koja svakodnevno obogaćuje vinsku kartu i daje instrukcije brojnom osoblju kluba.
U klubu rade s fascinantnih 5000 luksuznih, ručno rađenih austrijskih Zalto čaša. Cijena Zalto čaše kreće se od 45 do 50 eura. A želite li donijeti svoju bocu vina u klub, corkage će vam naplatiti 30 funti za standardnu butelju vina, 60 funti za magnum ili 120 funti za dupli magnum. Članovi u klubu mogu pohraniti svoja vina na dulje vrijeme i to do 120 boca za 30 funti godišnje po sanduku (12 boca). Takvom praksom staje se na kraj neadekvatnom čuvanju vina po kućnim garažama ili nepogodnim podrumskim prostorima, gdje vina, etikete i čepovi degrdiraju.
Sve nabrojano samo je dio pogodosti koje dobivaju članovi 67 Pall Malla. Prema riječima Helen Maclean, direktorice marketinga londonskog 67 Pall Malla, “od trenutka kad član uđe u klub i prijavi se ra recepciji pa sve do uživanja u čaši vina i hrani, osoblje kluba je u svakom trenutku na raspolaganju na najvišoj razini ugostiteljstva”. Od doručka do večere, članovi kluba mogu nenajavljeno doći u klub i uživati u ponudi. Također, u Members’ lounge kluba mogu dovesti do maksimalno pet osoba koje nisu članovi, pod uvjetom da su punoljetne. Vikendom po danu smiju dovesti i djecu.
U londonskom 67 Pall Mallu kuha chef Dan Page, koji je odnio drugu Michelinovu zvijedicu malteškom restoranu ION Harbour velikog engleskog chefa Simona Rogana. U Members’ loungeu u prizemlju kluba članovi mogu birati jela s opsežnog à la carte menija za ručak ili večeru, od Petrossian kavijara, Carlingford kamenica i bijelih šparoga doline rijeke Loire, do svježe ribe, janjećeg buta i 28 dana odležanog filea angusa kojeg poslužuju u Périgueux umaku.
Za ležernije prilike, kraže sastanke ili druženja, prostor The Clubrooma poslužuje klasike poput škotskih jaja Burford Browns, burgera i croque-monsieura s tartufima. Na istom katu je takozvani naughty corner, bar s finim žesticama i pićima iz cijeloga svijeta.
No tu nije kraj. Klub ima i tri prostorije za privatna druženja do dvanaest ili 24 osobe, odnosno za osamdeset ljudi ukoliko član želi prirediti stojeći event poput promenadnog kušanja vina. Članovi kluba unaprijed mogu bez dodatnog troška rezervirati jednu od prostorija za svoje potrebe. Korištenje čaša, stolova i stolnjaka, stpituna leda i slično, ne naplaćuje se. U St. James’s prostoriji klub često organizira masterclass radionice, prezentacije, večere uparivanja hrane i vina, glazbena i druga događanja. “Kroz godinu dana u svim našim klupskim prostorijama održimo između dvjestodeset i 240 evenata,” dodaje Maclean. Početkom prošle godine, prusustvovao sam masterclassu engleskih pjenušaca koji je okupio pedesetak profesionalaca na kušanju šesnaest vrhunskih pjenušaca s jugoistoka Engleske.
Globalo širenje 67 Pall Malla počelo je koncem 2021. godine s otvaranjem kluba u Švicarskom Verbieru u neposrednoj blizini poznate vinogradarske regije Valais. Budući da je klub smješten u srcu Alpa i skijaškog resorta, članovima su uz široku ponudu hrane i vina, dostupni teretana i joga studio. Naon Verbiera otvoren je klubu u Shaw Centru u Singapuru, s vinskom kartom sa 6000 vina, najopsežnijom u Aziji, i kolekcijom od 430 etiketa whiskyja. Azijski 67 Pall Mall vodi Master of Wine Richard Hemming, autor nedavno objavljene knjige o uparivanju azijske hrane i vina. Buduće lokacije klubova osigurane su u Francuskoj u Bordeauxu i Beaune i u Melbournea u Australiji, dok su u Hong Kongu otvorene prijave za en primeur članstva. Sve ovo potvrđuje uspješan poslovni model i potrebu ljubitelja vina za intimnijim pristupom uživanju u vinu i osjećajem pripadanja zajednici istomišljenika.
Ova godina posebno je važna za londonski 67 Pall Mall koji slavi desetu godišnjicu osnivanja. “Ove godine započinjemo s proslavama od kojih će prva biti ljetni party u u Westminster College Gardens u srpnju. Uz 900 naših članova iz cijeloga svijeta, ugostit ćemo i neke od poznatih vinara i vinskih stručnjaka koji su nas podržavali u našem desetljetnom putovanju. U mjesecima koji slijede, organizirat ćemo serije masterclassova s renomiranim stručnjacima, dok ćemo u listopadu izdati posebno izvješće vinskih trendova koji su utjecali na svijet finih vina od našeg osnutka. Proslavu godišnjice završit ćemo u prosincu gala događanjem u našem Londonskom klubu,” kaže Maclean.
Članak je izvorno objavljen u Poslovnom Vikendu 11 travnja, prenosimo ga u cijelosti uz dopuštenje autora
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.