Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počela je sezona domaćih jagoda. U dolini Neretve jagode se beru već nekoliko dana, a u Vrgorcu se 2. svibnja održava Dan jagoda

jagode

Svakih mjesec dana u nekom se mediju može pročitati da su na tržnice stigle prve jagode. Što je teža besmislica, jer se jagode i na tržnicama i u supermarketima uredno prodaju svih dvanaest mjeseci u godini. Riječ je, nažalost, o jagodama koje dolaze iz raznih dijelova Europe, dugo stoje u hladnjačama, ne mirišu na prave jagode i imaju beznadno vodenast okus.

Ali sada, krajem travnja i početkom svibnja, počela je sezona pravih domaćih mirisnih i prirodno slatkih jagoda. Prije nekoliko dana jagode su se počele brati u dolini Neretve. Urod je navodno veoma dobar i kvalitetan a cijena razumna, tri i pol eura po kilogramu. Drugog svibnja u Vrgorcu se održava Dan jagoda.
Vrgoračke su jagode zbog aromatičnosti i slasnosti zasluženo postale nacionalno prepoznatljiv brend. A na zagrebačkim su se ulicama pojavili štandovi Jagodica Purgerica, na kojima se prodaju jagode lokalnih uzgajivača iz okolice glavnog grada.

U idućih šest tjedana kupujte što više vrtnih jagoda, i nemojte štedjeti ako na tržnicama vidite šumske jagode. One mogu biti veoma skupe: ali šumske su jagode veličanstvene i gastronomski superiorne svem voću koje raste u Hrvatskoj. A ozbiljni bi se restorani u svibnju i lipnju trebalo početi natjecati u maštovitim receptima s jagodama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.